Radna grupa za bezbednost novinara održala hitan sastanak: Ojačati mehanizme za zaštitu novinara

Radna grupe za bezbednost i zaštitu novinara održala je danas hitan vanredni sastanak na kojem su osudili fizički napad na novinara Daška Milinovića, uz konstataciju da treba jačati mehanizme za zaštitu novinara i medijskih radnika.

Insajder: Novinari mete
Foto: Insajder / Novinari mete

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je članove Radne grupe sa angažovanjem Policijske uprave Novi Sad i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i naglasio je da su i policija i Tužilaštvo u ovom slučaju aktivno postupali.

Policijski general Slobodan Malešić izvestio je Radnu grupu o aktivnostima koje su pripadnici policije preduzeli hapšenju jednog od napadača, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku Radne grupe istaknuto je da treba dalje jačati mehanizme za zaštitu novinara i medijskih radnika. Konstatovano je i da novinari znaju kome treba da se obrate u slučajevima ugrožavanja bezbednosti.

Članovi Radne grupe naglasili su značaj daljeg jačanja poverenja između medijskih i novinarskih udruženja i predstavnika državnih organa, na prvom mestu policije i tužilaštva, i snažno su osudili svaku vrstu napada i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika.

Današnjem vanrednom sastanku prisustvovali su i partneri iz međunarodnih organizacija – Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije "Konrad Adenauer", navodi se u saopštenju.

Novinar Daško Milinović napadnut je i pretučen je jutros, oko 6:45 časova, kada je kretao na posao. Napad se dogodio u blizini mesta gde stanuje u u Novom Sadu. Napadači su ga poprskali suzavcem, a nakon toga i udarala šipkom.

Napad su osudila novinarska udruženja, Ministarstvo kulture i informisanja, ali i premijerka Ana Brnabić.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu efikasnom akcijom rasvetlili napad na novinara Daška Milinovića kao i da je uhapšen jedan napadač. Za drugim napadačem, čiji je identitet takođe poznat, se intenzivno traga, kao i za organizatorima i naručiocima.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article