Šestog dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u četvrtak 25. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su reditelj Manuel Martin Kuenka, producent Predrag Bambić, reditelj Zoltan Šifliš, reditelj i glumac Radivoje Bukvić, rediteljka Lea Vidaković, selektor programa Studentski film – Dejan Dabić, predstavnici festivala 21114 Film Fest – Marina Todić, Dunja Makša, Teodora Jonuzović, Sara Dedić, autorka knjige “Poseban kadar” Jelica Stojančić, i jedan od autora tekstova u ovoj knjizi – Dragomir Zupanc.

Manuel Martin Kuenka, reditelj filma “Andreina ljubav” koji je prikazan u Glavnom takmičarskom programu festivala, govorio je o temama koje pokreće njegov film: “Mislim da mladi ljudi imaju probleme sa drogom i zavisnošću jer ne nalaze mesto u svetu gde bi ih dočekali s naklonošću i ljubavlju. Dok smo radili istraživanje za film i potom kasting, sreli smo oko 500 ljudi. Otkrio sam da je većina mladih veoma zabrinuta oko toga šta se dešava u porodici, sa njihovim roditeljima i prijateljima. I naravno, brinu zbog ljubavi”.

Predrag Bambić, producent, film „Planeta Šljivova” prikazanog u selekciji “Eco Dox”, o ovom ostvarenju i njegovim protagonistima je rekao: “Mi smo našli jedno malo selo koje se zove Šljivova, u kome živi nekoliko većih porodica u 5-6 zaselaka. Oni uspevaju da teškim, ručnim, napornim radom izgrade neku vrstu utopije, svoj mali svet u kome se zna red i poredak. Ali ih je strah jer se njihovo selo nalazi na samo pet kilometara od planiranog rudnika litijuma. Oni su vrlo svesni da se savremena civilizacija bazira na rudarenju, i ne žele da zaustave razvoj svoje zemlje, ali istovremeno ne bi hteli da odu”.

Zoltan Šifliš, reditelj dokumentarnog filma „Smrt golmana“ prikazanog u selekciji Novi mađarski film, o životu i tragičnoj smrti nekadašnjeg fudbalskog reprezentativca Geze Šifliša, govorio je o istraživačkoj pozadini ovog ostvarenja:  “Znali smo da imamo rođaka koji je jako poznat, ali nismo znali zbog čega je likvidiran od strane Rakošijevog režima u Mađarskoj. Nisam bio prvi koji je pokušao da otkrije ovu tajnu, a u početku nismo imali ništa sem porodične legende i svega osam fotografija. Nakon intenzivnog traganja saznali smo za tragičnu sudbinu nalik na grčku tragičnu dramu – oženio se Jevrejkom, i upravo njegova porodica ga je likvidirala”.

Glumac Radivoje Bukvić režirao je kratkometražni film „Još jedan dan“ u kome je glavnu ulogu odigrala Mira Banjac, a ovaj film prikazan je prethodnog dana u selekciji “Mladi duh Evrope”. O sinoćnjoj emotivnoj projekciji na Paliću je rekao: “Mira Banjac u filmu igra jednu i jedinu ulogu. To je bio svojevrstan izazov i za nju i za mene kao reditelja, da stavimo jedan lik u jednu situaciju i lokaciju, i da pokušamo da napravimo nešto  uzbudljivo, atraktivno i zanimljivo. Juče smo u sali koja se zove Mira Banjac imali priliku da prikažemo tih 15 minuta pedantno skrojene priče koja je uspela da izazove emociju. Posebno mi je bilo drago da imamo Miru Banjac, živu i zdravu u 94. godini, punu radosti, u njenoj sali, gde publika doživljava i pozitivnu i negativnu emociju, što jeste bio cilj filma. Jako mi je drago što je Mira juče bila prisutna i tog momenta ću se dugo sećati.“

Sedmog, poslednjeg festivalskog dana, u petak 26. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u 21h biće dodeljena festivalska priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, nakon čega će u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije biti prikazan “Drugi čin” Kventina Dipijoa. U programu Specijalne projekcije, u Bioskopu Abazija od 18 časova biće prikazano dokumentarno ostvarenje “Topli film” reditelja Dragana Jovićevića.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

31. Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije 6. dana festivala

Post Views: 25

Originalni tekst