Redakcijski komentardanas 15:54

Radikalsko rebrendiranje 1Foto: Aleksandra Popović

Mnogo je upitnih, ali u uvedljivih komentara ispod teksta povodom namere Aleksandra Šapića, predsednika privremenog organa grada Beograda da Josipa Broza vrati u Kumrovec i na mestu Kuće cveća i Muzeja Jugoslavije smesti “stare” srpske velikane, odnosno da tu treba da bude muzej srpske istorije, iako već postoji Istorijski muzej Srbije.

To bi dr Šapić trebalo da zna, a ako ne zna, trebalo bi da je svestan toga i da se time ne diči.

„Da jednom za svagda završimo sa tom Kućom cveća, i da im ga vratimo tamo u Kumrovec“, bio je oštar Šapić dok je preteći kažiprstom obrazlagao dalje svoju verziju istorije u kojoj je Tito „autrijski kaplar i ozbiljan zlikovac“, koji nas je unazadio u svakom mogućem smislu.

Dodao je i da je to što govori i dalje „zabranjena tema“, ali da on, eto, neće da se snebiva i može smelo da kaže da želi da bude srpski gradonačelnik, da Beograd treba da ima srpsku vlast, jer kad je srpska vlast onda je ona dobra svima i Hrvatima, Bošnjacima… nastavio je Šapić da sipa ponavljajući kao pokvarena ploča to „srpski“, „srpska“, „srpsku“.

A vi koji ste rođeni u Jugoslaviji, kako se posle ovih reči stvarno osećate? Ili vi građani Beograda, odakle god da ste? Kao kod kuće ili kao da vam neko preti?

Niste važni. Nije očito važno to kako ćemo učiti o svojoj prošlosti, nisu važne činjenice.

Ni to što je Muzej Jugoslavije u čijem sastavu je Kuća cveća najposećenija muzejska ustanova u regionu, ni slavna antifašistička borba…

Namera je, izgleda, izbrisati sve što ima veze sa jugoslovenskom pričom i antifašističkom borbom i forsirati najprimitivniji nacionalizam.

Ključno je sludeti građane i isprati im mozak pred izbore. Rebrendirati identitet Srbije na radikalski način.

Planira se i rušenje zgrade Generalštaba koja treba da postane luksuzni hotelski kompleks. Još samo Tita da izmestimo u Kumrovec i da u okviru Muzeja Jugoslavije, kako je predložila ministarka kulture osnujemo Muzej žena jer je „kultura ženskog roda“…

I, posle dr Šapić još kaže da ne zna šta o celoj toj njegovoj inicijativi kažu u partiji i državnom vrhu.

Ma, hajte molim vas. Samo vi nastavite. Kao da ste izašli sa Akademije za mlade lidere radikala, da takva ustanova postoji. Da ste makar probali da konsultujete bivšeg pomoćnika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je onomad, kad je oskrnavljeno Damad Ali-pašino turbe na Kalemegdanu rekao da su to učinili divljaci i da je ovaj spomenik deo našeg kulturnog nasleđa, da je obnovljeno i da predstavlja značajnu turističku atrakciju.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst