Teroristički napad u Moksvi, u kom je u petak uveče ubijeno više od 130 osoba, postao je deo progandnog nadigravanja u ratu koji se vodi u Ukrajini, ocenio je za N1 vojni analitičar Aleksandar Radić. Istakao je da teroristi nisu imali gde da pobednu, osim da probaju da pređu u Ukrajinu, ali da njihov „potpis“ vodi ka centralnoj Aziji i Bliskom istoku.

Danas je Dan nacionalne žalosti u Rusiji, zbog terorističkog napada koji se dogodio u Moskvi u petak uveče. Preliminarni rezultati istrage koje je obelodanio ruski predsednik Vladimir Putin polazuju da su svi direktni počinioci uhvaćeni, te da su pokušali da pobegnu u Ukrajinu.

Ko je odgovoran? Da li je Moskva mogla da spreči ovaj teroristički napad, s obzirom na to da su do nje stizala upozorenja, i kako da tumačimo najnovije napade na Kijev i Lavov? O tome je za Novi dan govorio vojni analitičar Aleksandar Radić.

„Vazdušni napadi na Kijev i Lavov desili su se i noć pre terorističkog napada, tako da ih ne bi trebalo dovesti direktno u vezu. Naravno, informacije o tome se povezuju sa napadom jer su ljudi utonuli u statistiku praćenja rata. To je neka rutinska informacija“, navodi on.

Kako kaže, unazad nekoliko dana ruska bombarderska avijacija je poslala desetine krstarećih raketa po dubini Ukrajine.

„Dejstvovalo se i raketnim sistemima, i sa kopna, i sa mora. Objekti dejstva su bili elektroenergetski sistemi Ukrajine. Te aktivnosti na onesposoboljavanju hidroekelektrana počele su dan pre kritičnog događaja“, ističe Radić.

ISIS ili Ukrajina?

ISIS je preuzeo odgovornost za napad, a potom je Vladimir Putin rekao da je Ukrajina potencijalno odgovorna. Sagovornik N1 kaže da nemamo precizne informacije o tome šta se zaista dešava.

„Potpuno je izvesno da je teroristički napad postao deo progandnog nadigravanja u ratu koji se vodi na istoku. U kontekstu rata, ako zateknete teroriste koji pokušavaju da odu ka Ukrajini, izvodite zaključak da se radi o nečemu što su Ukrajinci u najmanju ruku upleli prste kroz saučesništvo. Da li je to indikator veze sa Ukrajinom? Pa i nije, jer gde da pobegnu ti teroristi? Njima je Ukrajina bila prirodna opcija. Moguće da su im neki saradnici stavili do znanja da bi mogli da budu dočekani sa ukrajinske strane granice“, objašnjava analitičar.

Dodaje da je bitno šta misli rusko javno mnenje, jer ako misle da jesu Ukrajinci odgovorni, onda je to je slika koju će podržati vlasti.

„Stigla su upozorenja da se priprema teroristički napad. Reakcija predsednika Putina je bilo odbacivanje svakog rizika. Rekao je nekoliko dana ranije da ne postoji nikakav rizik. To je sada veliki teret za obaveštajnu i bezbedonosnu službu. Pa dobro ljudi, ako se o tome pričalo, zašto ništa niste preduzeli? Sa Zapada je stiglo upozorenje koje je bilo konkretno. Jedino zvanično saopštenje je zašto Zapad nije dao konkretno upozorenje. Pa zaboga, šta treba, adrese terorista?“, ističe Radić.

Nije prvi put

Kako navodi analitičar, Rusija nije prvi put meta terorističkog napada.

„Teroristi su ranije dolazili sa Kavaza, ostala su bolna sećanja na stotinu poginulih u školi u Beslanu, zatim niz terorističkih napada u Moskvi. Ali, ti teroristi su ili preuzimali odgovornost za bombaški napad ili bi pokušali da otmu što veći broj građana Rusije kako bi pregovarali s vlastima o eventualnom puštanju svojih kolega koji su u zatvorima. Ovo je sada drugačiji pristup, koji je prepoznatljiv iz akcija koje su izvedene na Zapadu. Potpis koji vodi ka centralnoj Aziji, Bliskom istoku. Tamo su osmišljavane akcije u kojima angažujete ljude sa distance, vojnike terorozma, koji kad krenu u akciju, imaju zadatak da ubiju što više ljudi“, objašnjava sagovornik N1.

Uticaj na rat u Ukrajini

Radić navodi da je otpimista kada je reč o pristupu informacijama u vezi sa napadom koji se desio u petak.

„Sa ruske strane je već štošta rečeno, što potvrđuje priču o Islamskoj državi, eventualno nekoj organizaciji koja je ponikla iz te ranije, šire organizacije. Priča o ukrajinskom uticaju je propaganda i ona se već koristi. Optužba koja ne mora da se izrekne od državnih organa. Dovoljno je da se stvori atmosfera da se pokaže prstom ka Ukrajini“, kaže analitičar.

Radić navodi da će se rat u Ukrajini nastaviti, kao i da će se teroristički čin zloupotrebiti u propagandne svrhe, ali neće imati radikalne posledice.

„U Putinovom govoru posle napada nije bilo ničega što bi ukazalo da će doći do direktnih posledica, bar u kratkom roku, zbog događaja u petak“, zaključuje Aleksandar Radić.

Post Views: 40

Originalni tekst