EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Vladimir Putin obratio se putem televizije ruskoj naciji, izjavivši da će se boriti za živote i sigurnost svog naroda.

Vagnerovu pobunu Putin je nazvao “zabadanjem noža u leđa” i naglasio da će svi oni koji su u istoj učestvovali snositi odgovornost.

„Susreli smo se sa izdajom, lični interesi doveli su do izdaje otadžbine“, rekao je Putin a prenose ruski mediji.

Oružane snage Rusije dobile su naredbu da neutrališu one koji su organizovali oružanu pobunu, rekao je Putin. On je izjavio da su oni koji su podigli oružje na svoje ratne drugove, i podigli pobunu izdali zemlju, i da će biti kažnjeni.

„Bilo kakav unutrašnji metež predstavlja smrtnu opasnost za našu državnost i naša će dejstva da se zaštitimo od te opasnosti biti žestoka. Svi koji su pobunu pripremali biće strogo kažnjeni“, kazao je Putin.

Putin je rekao da se Rusija sada bori za opstanak i da ta borba zahetva jedinstvo gde sve nesuglasice treba da budu stavljene po stranu. Zato dejstva koja to jedinstvo narušavaju, rekao je Putin, u suštini predstavljaju izdaju i udarac nožem u leđa Rusije i ruskog naroda.

Akciju Prigožina Putin je uporedio sa revolucijom 1917. godine, dok se carka vojska borila u Prvom svetskog ratu. Dodao je da vlast neće dozvoliti da se tako nešto ponovi i da će zaštiti narod.

Putin je borce Vagnera kojis u se borili na frontu nazvao heroijma i rekao da su njihov obraz i slavu izdali oni koji su pobunu organizovali.

Bitku koju Rusija trenutno bije Putin je nazvao “najtežom bitkom za budućnost”.

Originalni tekst