EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

(Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da je situacija “izuzetno teška” u četiri regiona južne i istočne Ukrajine za koje Moskva tvrdi da je anektirala.

“Situacija u Narodnim republikama Donjeck, Lugansk, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je izuzetno teška”, rekao je Putin.

Putin je uputio video poruku zaposlenima službe bezbednosti FSB, spoljnih obaveštajnih službi SVR i službe za zaštitu visokih zvaničnika FSO, na praznik tih službi u Rusiji, 20. decembar.

On je pohvalio rad pripadnika ruskih službi bezbednosti koji deluju u “novim regionima Rusije”, uveravajući da “ljudi koji tamo žive, ruski građani” zavise od njihove zaštite.

Prvi čovek Kremlja i bivši agent sovjetske tajne službe KGB pozvao je na “maksimalnu koncentraciju” kontraobaveštajnih službi.

“Neophodno je oštro suzbiti delovanje stranih tajnih službi i efikasno identifikovati izdajnike, špijune i sabotere”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je u septembru saopštio odluku o pripajanju četiri ukrajinska regiona (Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson) Rusiji posle lokalnih “referenduma”, koje su Zapad u Kijev odbacili kao “fiktivne”.

U novembru je Ukrajina povratila Herson, glavni grad istoimenog regiona, što je predstavljalo veliki poraz Moskve nakon višenedeljne kontraofanzive i akcija ukrajinskih boraca iza neprijateljskih linija.

Originalni tekst