Bombardovanje Jugoslavije je pokazalo da zapadni partneri sve izvrću i interpretiraju u svoju korist, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u filmu Andreja Kondrašova „Beograd“ čiji je deo emitovan na ruskoj televiziji „Rusija 1“.

ПУТИН О НАТО АГРЕСИЈИ НА НАШУ ЗЕМЉУ: Бомбардовање Југославије показало да Запад све тумачи у своју корист

Foto: I. Marinković/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Znate kakve smo zaključke mogli da izvučemo? Naši zapadni partneri uvek sve okreću i tumače u svoju korist“, rekao je Putin.

Kako je rekao, tokom događaja na Krimu 2014. godine razgovarao je sa jednim od kolega koji mu je ukazao na činjenicu da su skoro sve zemlje NATO učestvovale u vojnoj akciji protiv Jugoslavije bez Rezolucije SB UN.

„Kako je to moguće? Znate koji je bi odgovor? ‘Pa tamo je osam godina bio građanski rat, ljudi su ginuli i moralo je da se stane tome na put’. Onda idite u Savet bezbednosti dobijte dozvolu i preduzmite nešto. Ne, uradili su ovako“, naglasio je ruski predsednik.

Posle toga, 2014. godine u Ukrajini je takođe počeo građanski rat i vojne operacije protiv Donbasa koji je pružio otpor, naveo je Putin.

I to je trajalo osam godina, zaključio je on.

Svetska premijera dokumentarnog filma „Beograd“ biće održana u Ruskom domu 24. marta, tačno 25 godina nakon što su prve bombe agresora pale na srpsko tlo. Film će istog dana biti emitovan i na ruskoj državnoj televiziji „Rusija 1“.

U filmu učestvuju očevici i političari, posmatrači i neposredni učesnici tih tragičnih događaja. Film prikazuje njihov odnos prema bombardovanju Srbije koji se desio pre tačno dve i po decenije.

Prvi put nakon pobede na predsedničkim izborima za film govori predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. U filmu učestvuju i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik , patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i drugi.

(Sputnjik)

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst