EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

(Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da vojna kampanja u Ukrajini ide “pozitivnom dinamikom” posle objave o zauzimanju istočnog grada Soledara, što i dalje demantuje Kijev.

“Dinamika je pozitivna i sve se odvija po planu Ministarstva odbrane i generalštaba. Nadam se da će nas naši borci obradovati više nego jednom svojim vojnim rezultatima”, rekao je Putin u intervjuu za rusku javnu televiziju objavljenom danas.

On je odgovarao na pitanja novinara televizije Rusija-1 na aerodromu pored ruskog predsedničkog aviona o “vestima iz Soledara”, grad koji je ruska vojska u petak objavila da je zauzela.

Zauzimanje tog malog mesta Moskva je predstavila kao pobedu posle više meseci loših vesti posebno oko povlačenja iz istočne oblasti Harkov i velikog grada Hersona na jugu pod pritiskom ukrajinske kontraofanzive.

Prema ruskoj vojsci osvajanje Soledara gde se nalaze važni rudnici soli moglo bi da omogući zaštitu opreme i ubacivanje iza neprijateljskih linija i predstavlja etapu ka opkoljavanju susednog grada Bahmuta koji Moskva pokušava mesecima da zauzme.

Originalni tekst