Ruska Centralna izborna komisija (CIК) je u ponedeljak zvanično prihvatila Vladimira Putina kao kandidata na predsedničkim izborima koji će biti održani u martu, nakon što je njegov tim predao potreban broj potpisa za njegovu kandidaturu za reizbor.

Izborne vlasti su saopštile da je Putinova kancelarija uspela da prikupi oko 315.000 potpisa građana širom zemlje, dok je samo 0,15 odsto potpisa poništeno zbog raznih grešaka, piše RIA Novosti.

Prema ruskim izbornim zakonima, kandidat koji namerava da na izbore izađe kao nezavisni kandidat mora da prikupi 3000.000 jedinstvenih potpisa koji podržavaju njegovu ili njenu kandidaturu.

„Odluka je bila jednoglasna“, rekla je šefica CIК-a Ela Pamfilova u najavi u ponedeljak o registraciji Putinove kandidature.

Putin je četvrti predsednički kandidat koji je dobio zvanično odobrenje CIК-a da se kandiduje na predstojećim izborima, trci u kojoj će sigurno pobediti, piše The Moscow Time.

Uz aktuelnog ruskog lidera tu su i kandidati krajnje desničarske Liberalno-demokratske partije, Кomunističke partije i partije Novi narod, koje svi imaju predstavnike u parlamentu i stoga ne moraju da prikupljaju potpise, prenosi N1.

U međuvremenu ostaju pitanja da li će CIК odobriti kandidaturu pro-mirovne predsjedničke nade Borisa Nadeždina, koji je prošle sedmice objavio da je prikupio potrebnih 100.000 potpisa, koliko se traži kandidatima koji dolaze iz neparlamentarnih stranaka.

Nadeždin, koji se nada da će se kandidovati kao nezavisni kandidat iz stranke Građanska inicijativa, imao je talas podrške poslednjih nedelja, pošto su se u kancelarijama njegove kampanje formirali dugi redovi Rusa iz zemlje i inostranstva da podrže njegovu kandidaturu.

Rok za predaju potpisa CIК-u je 31. januar.

Post Views: 19

Originalni tekst