Puštena u saobraćaj petlja Batajnica

U Beogradu je danas puštena u saobraćaj petlja Batajnica, ukupne dužine 3,5 kilometara, koja predstavlja direktan izlazak na auto-put E-75 i vezu sa starim Novosadskim putem, ali će povezivati i budući Batajnički bulevar i logistički centar za intermodalni transport, sa auto-putem E-75.

BuducnostSrbije/instagram: Petlja Batajnica
Foto: BuducnostSrbije/instagram / Petlja Batajnica

"Urađena su 3,5 kilometra saobraćajnice za 8,8 miliona evra, a bilo je dogovoreno 9,6 miliona evra. Prvi put da smo zbog rada nadzornog organa i korektnosti izvođača, kompanije 'Štrabag', uspeli da napravimo nešto i pre roka i za manje novca i da kompletan putni objekat ima sve dozvole", rekao je na otvaranju saobraćajne petlje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je istakao da će petlja omogućiti povezanost Batajnice sa saobraćajnom obilaznicom oko Beograda, te da će će ljudima koji žive u Batajnici, Ugrinovcima, Busijama, Novoj Pazovi, Zemun Polju, ubrzati kretanje i oklašati putovanje gde god da krenu.
Vučić je zahvalio i Evropskoj banci za obnovu i razvoj na povoljnom finansijskom aranžmanu za izgradnju Batajničke petlje.
Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević ocenio je da je petlja Batajnica najznačajnija kapitalna investicija obilaznice oko Beograda.
"Završetak projekta je važan za Zemun i sva zemunska naselja, kao i za sve opštine koje se naslanjaju na ovu saobraćajnicu", rekao je on.
Kovačević je naveo da će ova saobraćajnica poboljšati kvalitet života građana i unaprediti poslovnu klimu u opštini.
"Otvaranje ove petlje znači realni potencijal za proširenje industrijske zone", rekao je Kovačević.
Naveo je da se u Batajnici radi nekoliko kapitalnih projekata kao što su deo brze pruge na deonici Beograd-Novi Sad, intermodalni terminal sa logističkim centrom, produžetak Belegiške ulice, koja će se povezati na novu petlju, kako bi građani naselja Šangaj, Busije i Ugrinovci imali bržu saobraćajnu vezu sa Zemunom.
Dodao je da je u planu izgradnja saobraćajnice Zemun Polje-Ugrinovci, izgradnja nadvožnjaka preko pruge u Batajnici, proširenje Batajničkog druma, izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda, izgradnja primarne kanalizacione mreže, rekonstrukcija kompletne vodovodne mreže u naselju Šangaj. U planu je, kako je rekao, i rekonstrukcija ambulante lokalnog doma zdravlja, proširenje groblja, a pokrenuta je i inicijativa za izgradnju sportske hale i srednje škole u Batajnici.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article