Filmski set postavljen je usred nekog malog, pustinjskog mesta visokih temperatura koji bi trebalo da podseća na Kanzas i 1880. godinu. Svi su spremni, kamere se pale, rediteljka prati radnju i glavni glumac sa velikim šeširom, kaubojkama i prslukom od resa ulazi u prvu scenu. Izvadio je pištolj koji je odmah potom opalio. Ispaljeni gumeni metak usmrtio je snimateljku i ranio reditelja. Glavni glumac čini se da je u šoku kao i ostatak filmske ekipe. Sa ovakvom prvom scenom triler sa dobrom pričom i obrtima bio bi zagarantovan.

Međutim, ovo nije film već stvarna priča. Meci nisu bili gumeni već pravi. Žrtve nisu bile gluma – izgubljen je jedan ljudski život i osakaćen je drugi. A glavni glumac je Alek Boldvin.

Već je cela javnost upoznata sa tom pričom, i svi kao i sam glumac su verovatno pomislili da je stvar gotova kada je prošle godine u aprilu oslobođen optužbi. Ono što niko nije znao je da odustajanje od optužnice njemu nije garantovalo potpuno oslobađanje. Kada su se ove godine pojavili novi dokazi, podignuta je nova optužnica i ova priča dobija još jedan nastavak.

Ponovo optužen za ubistvo iz nehata

Tužilac i velika porota Novog Meksika, u petak, 19. januara ponovo su pokrenuli postupak protiv Aleka Boldvina, i podigli optužnicu za ubistvo iz nehata. Sudska optužnica odnosi se na tragičan događaj sa snimanja filma “Rust” (Rđa), pre dve godine, kada je glumac usmrtio snimateljku filma, Halina Hačins, i ranio reditelja, Džoela Suzea.

Prva optužnica podignuta je pre tačno godinu dana, ali nakon samo tri meseca odbačena je. Međutim oformljen je novi tim tužilaštva koji je se odlučio da ponovo iznese slučaj poroti, što je prošlo u njihovu korist jer je ubrzo potom porota podigla optužnicu. Ako bi glumac bio optužen u Novom Meksiku prema njihovom krivičnom zakonu za ubistvo iz nehata mogao bi da očekuje zatvorsku kaznu od 18 meseci.

Na prošlom suđenju Boldvin se izjasnio da “nije kriv”. Tvrdio je da nije odgovoran za smrt snimateljke jer nije znao da je pištolj sadržao prave metke. Branio se i time da nije povukao obarač. Kasnije se forenzičkim izveštajem otkrilo da je on morao da povuče obarač kako bi pištolj opalio. Ovo je bio ključni momenat za oživljavanje krivičnog slučaja.

Od ukupno 12 članova porote Okružnog suda u Novom Meksiku bilo je potrebno minimum osmoro porotnika da se složi o postojanju sigurnog razloga za ponovnim podizanjem optužnice. Optužnica tereti glumca po dve različite tačke za ubistvo iz nehata, ali on može biti osuđen samo za jedno, piše TNYT.

Ko su ostali akteri u slučaju?

Pored Aleka Boldvina, jedan deo filmske ekipe, čije zaduženje je bila briga o “rekvizitima”, takođe je pod sudskom istragom. Hannah Gutierrez-Reed, koja je bila odgovorna za oružje i municiju na setu filma, suočava sa optužbom ubistvo iz nehata. Ona se izjasnila da nije kriva, a suđenje je zakazano za februar.

Dejv Hols, prvi pomoćnik reditelja filma, koji je bio zadužen za bezbednost na setu, izjasnio se krivim za prekršaj u tom slučaju, i time izbegao zatvorsku kaznu.

Nakon tragičnog događaja, policija je pronašla još pet metaka na setu, ali nikada nije izneta teorija o tome kako su tu završili.

„Kada mi je osoba koja je za to zadužena predala oružje, verovao sam joj. Četrdeset godina radim ovaj posao i do danas nikada nisam ima problema“, rekao je Boldvin za ABC njuz.

U prvobitnoj optužnici navedeno je da Boldvin kao glumac i kao producent filma imao odgovornost da obezbedi da pištolj ne sadrži prave metke. Njegov advokat i drugi u filmskoj industriji osporili su to, navodeći da se od glumaca očekuje da veruju profesionalcima angažovanim za upravljanjem oružja na setu. SAG-AFTRA, sindikat filmskih i TV glumaca, tada se oglasio i rekao „tvrdnja tužioca da je glumac dužan da obezbedi funkcionalan i mehanički rad vatrenog oružja na setu je pogrešna” i da je „posao glumca nije da bude stručnjak za vatreno oružje”.

Odbačen (prva) krivična prijava

U aprilu prošle godine optužbe protiv glumca su bile odbačene, kako su tada saopštili njegovi advokati. Slučaj tužioca je propao usred osporavanja Boldvinovih advokata, koji su primetili da je glumac bio nepropisno optužen po zakonu koji nije postojao u vreme tragičnog incidenta.

BREAKING: A distraught Alec Baldwin, after he accidentally shot & killed the cinematographer on the set of his new movie, & wounded the writer-director. How on earth could this have happened?

Pics: Jim Weber ⁦@thenewmexicanpic.twitter.com/xrvcheLaCK

— Piers Morgan (@piersmorgan) October 22, 2021

Još jedan razlog zašto je tim tužioca tada odbacio prvu optužbu protiv glumca je bio jer su dobili nove dokaze koji su ukazivali na to da je pištolj možda modifikovan na način da bi moglo doći do njegovog pražnjenja bez povlačenja okidača.

„Neko je odgovoran za to što se desilo, a to nisam ja. Da mislim da sam odgovoran, ubio bih se, i to ne kažem olako“, ispričao je glumac novinaru Džordžu Stefanopulosu.

Međutim tužilaštvo je zadržalo pravo na dopunu optužnice. Nakon što su poslali pištolj na dalju inspekciju, novi forenzički izveštaji potvrdili su da je glumac sigurno morao da povuče okidač kako bi pištolj opalio.

Nakon što je odbačena prva optužnica protiv Boldvina, glumac i cela ekipa filma posvetili su nedelje da završe snimanje filma “Rust” kao omaž snimateljnik Galini Hačins.

Post Views: 16

Originalni tekst