Foto: Freepik

Osim klasičnih izliva besa ili tantruma svaki put kad ne dobije ono što želi, razmaženo dete možemo prepoznati i po nekim drugim, nešto suptilnijim znakovima, prenosi N1.

Naime, psiholozi nas uveravaju kako većina razmažene dece radi određene stvari koje ih razlikuju od ostalih vršnjaka. Evo o kojim se znakovima radi.

Uvek je neposlušno

Iako je povremeno sasvim normalno da dete ne želi da posluša roditelja ili neki drugi autoritet, ako se takvo ponašanje neprestano ponavlja, to bi mogao da bude znak da je reč o razmaženom mališanu. Naime, svako dete mora da nauči da poštuje i slušati roditelje, odgojitelje ili učitelje, a ne neprestano da odbija saradnju.

Pokušava da nas kontroliše

Kako objašnjavaju psiholozi, razmaženo dete spremno je u većini slučajeva da povisi ton i zahteva ispunjenje svojih želja. No takvo ponašanje je nepoželjno jer dete nikad ne bi smelo da viče na roditelja ni da primenjuje bilo kakvu drugu silu da uspostavi kontrolu.

Sklono je agresivnom ponašanju

Osim vikanja, razmaženo dete takođe će biti sklono i agresivnom ponašanju. Kako objašnjavaju psiholozi, dete koje ne poštuje granice i ne zna za ograničenja biće sklono da udari ili povrediti roditelja ili drugo dete kako bi dobilo ono što želi.

Nikad ne želi da deli

Iako brojne studije pokazuju da nikad ne bi trebalo da prisiljavamo dete da deli svoje igračke ili stvari s drugom decom, ako ono to baš nikad ne želi, to može da ukaže na to da je razmaženo. Psiholozi objašnjavaju kako je razmaženo dete naučeno da uvek dobije sve što želi, a budući da za njega nikakva pravila ne postoje, neće biti spremno da deli svoje stvari.

Originalni tekst