Novak Đoković dao je za BBC prvi veliki intervju posle deportacije iz Australije.

Najbolji teniser sveta je otkrio da će žrtvovati trofeje i šansu da postane najbolji u istoriji „belog sporta“ ukoliko vakcinacija bude obavezna za nastupe na turnirima. Đoković je istakao i da nije antivakser kako ga mnogi na zapadu predstavljaju, ali da veruje u slobodu izbora.

Prvo pitanje u intervjuu upravo je glasilo da li je Novak Đoković antivakser.

– Ne. Verujem da treba da postoji pravo izbora na to da li ćete se vakcinisati ili ne. Nisam o tome govorio ranije, nisam otkrivao svoj vakcinalni status jer imam pravo na to da bude privatan. Koliko vidim, bilo je mnogo pogrešnih zaključaka i pretpostavki. Zato je bilo važno da progovorim o tome i razjasnim određene stvari – odgovorio je srpski teniser.

Istakao je da ni u jednom trenutku nije širio pogrešne informacije i da razume koliko je važna vakcinacija u svetskoj medicini.

– Nikada nisam bio protiv vakcinacije. Shvatam da globalno svi ulažu veliki napor da kontrolišu ovaj ‘požar’. I nadam se da će u tome uspeti. Vakcinacija je najverovatnije i najveći napor da se to učini. Verovatno je pola sveta vakcinisano i ja to potpuno poštujem, ali sam oduvek verovao i predstavljao tu slobodu izbora šta unosite u svoje telo.

Objasnio je i koji je razlog zbog kojeg se nije vakcinisao protiv kovida.

– Za mene je to osnovni princip razumevanja šta je dobro, a šta loše za vas. Kao elitni profesionalni sportista, uvek sam pažljivo analizirao sve sastojke koji dolaze iz suplemenata, hrane, vode, sportskih pića…Sve što kao gorivo ulazi u moj organizam. Na osnovu informacija koje sam dobio, odlučio sam da se ne vakcinišem.“

Kako je naveo, bio je potpuno spreman da zbog svojih postupaka uopšte ne putuje na Australijan open, odakle je deportovan.

– Trudim se da držim um otvorenim jer se svi trudimo da pronađemo najbolje moguće rešenje. Niko ne želi da bude u ovoj situaciji u kojoj smo mi kolektivno već dve godine. Deo sam globalnog sporta koji se igra svake nedelje na različitim lokacijama. Razumem posledice svoje odluke. Jedna od posledica je da ne idem u Australiju, bio sam spreman na to. Razumem da danas ne biti vakcinisan, znači da ne mogu da putujem na većinu turnira.

Jedno od pitanja je bilo da li je spreman da ne učestvuje na turnirima i odbaci šansu da bude najuspešniji teniser svih vremena, ukoliko vakcinacija bude obavezna.

– Da. Spreman sam da platim tu cenu – istakao je Đoković.

Ako stvari ostanu kakve jesu, to znači da će propustiti i Rolan Garos, na kojem takođe brani titulu.

– Da, spreman sam da platim tu cenu – ponovio je svetski „broj 1“.

To znači da će morati da propusti i Vimbldon – da li je to cena koju je spreman da plati…

– Da.

– Zašto, Novače, zašto – upitao ga je novinar.

– Zato što principi donošenja odluka u vezi sa mojim telom su važniji od bilo kojeg trofeja ili bilo čega drugog. Trudim se da budem u skladu sa svojim telom što je više moguće.

Šta bi onda bila njegova poruka antivakserskim grupama koje javno govore da je „Novak Đoković jedan od njih“.

– Rekao bih im da svako ima pravo da govori ili radi kako god misli da je adekvatno. Nikada nisam rekao da sam deo tog pokreta. Niko tokom procesa i sage u Australiji me nije pitao za mišljenje ili kakvi su moji stavovi o vakcinaciji. Nisam mogao da izrazim šta mislim i kakvi su mi stavovi, ni tokom legalnog procesa, niti napolju. Nesreća je što je bilo toliko pogrešnih pretpostavki i zaključaka širom sveta, zasnovanih na nečemu sa čim ja potpuno nisam saglasan – zaključio je Đoković.

Novak ne odobrava ono što je Srđan radio u Beogradu, ali nikad mu se ne bi javno suprostavio

Izvor: BBC, RTS

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)