Hašim Kučuk Hoki rođen je 1946. godine u Fojnici u Bosni i Hercegovini.

U rodnom mestu radio je kao mujezin u džamiji 14 godina, a život mu se potpuno promenio nakon odlaska u vojsku.

Nakon toga je počeo da peva po kafanama, pretežno sevdalinke. Kasnije je pevao i na brojnim festivalima, a najznačajniji je svakako bio “Ilidža” kada je za Hokija čula cela tadašnja Jugoslavija.

To je bilo 1970. godine, a tada se publici predstavio pesmom “Tugo, moja tugo” i osvojio drugo mesto. Najveću popularnost stekao je upravo sedamdesetih godina 20. veka.

printscreen

Hašim Kučuk Hoki

U to vreme gradio je veoma neobičan izgled, kada je za razliku od drugih pevača narodne muzike nosio tamne naočare i dužu kosu.

Zanimljivo je da se za Hašima veže i prvi skandal na jugoslovenskoj javnoj sceni. Naime, on je prvi pevač koji se 1972. godine slikao obnažen, tačnije go do pojasa, za list “Sanja”.

Kada je reč o ovom pevaču, posebno su zanimljive njegove brojne ljubavne veze. Ženio se čak 10 puta, a iz tih brakova ima jedanaestoro dece.

Hoki je bio veliki poštovalac Josipa Broza Tita, pa je u njegovu čast dvoje svoje dece nazvao upravo po tadašnjem predsedniku, Alija Tito i Dario Tito.

Haišim se početkom osamdesetih povukao sa muzičke scene i otišao u Sjedinjene Američke Države.

Tamo je, zbog zakonske veze sa dve žene, bio osuđen na zatvorsku kaznu. Međutim, kaznu nije služio, već je bio deportovan u Jugoslaviju, a povratak u SAD bio mu je zabranjen. Zbog ovog događaja izgubio je svu stečenu imovinu u Americi.

Hašim Hučuk Hoki bio je jedan od najpopularnijih pevača toga vremena, na to ukazuje broj njegovih prodatih ploča, nagrade koje je dobijao, kao i to što mu je više puta ukazana čast da peva tadašnjem predsedniku Titu.

Ostaće zapamćen po mnogim hitovima: “Daleko od tebe, majko”, “U duši njenoj drugi se krio”, “Pjevaj prijatelju” i “Nema te više, Alija”, a posebno se isiče njegov veliki hit “Nazdravite drugovi”, koji se 1971. prodavao do 50.000 primeraka dnevno.

Život je tragično završio 26. novembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći kod Kovilja, a sahranjen je na groblju u selu Sakule, u opštini Opovo.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama

Originalni tekst