Prvi kontingent vakcina, donacija Srbije, stigao u Crnu Goru

U Podgoricu je stigao prvi kontingent od 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V koji je Crnoj Gori donirala Srbija.

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić

U Podgoricu je doputovala i premijerka Ana Brnabić koju su na aerodromu dočekali premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Večeras je stiglo 2.000 doza vakcine koje su obezbeđene u dogovoru sa Srbijom, a narednih dana očekuje se još 2.000 doza, odnosno revakcine.
Srpska premijerka izjavila je da je u ovim vremenima solidarnost najbitnija i da su spremni da doniraju još vakcina, ukoliko bude potrebno.

"Mi ovim gestom želimo da otvorimo novo poglavlje i podignemo odnose na najveći mogući nivo i da bude to odnos braće i sestara i najboljih prijatelja", rekla je ona.

Dodala je i da su ove vakcine obezbeđene na osnovu ličnih kontakata predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Brnabić je ranije danas izjavila da na donaciju ne gleda kao na političko, već zdravstveno pitanje a da su izabrane ruske vakcine jer je Sputnjik V najbliža za registraciju u Crnoj Gori.

Premijer Crne Gore Zdravko Krtivokapić se zahvalio državi Srbiji što je donirala vakcine koje treba da zaštite stanovništvo.

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega. Ja mogu samo da kažem da su građani Crne Gore dugo čekali vakcinu, a evo večeras, 74. dan otkako je ustanovljena Vlada stigla je", rekao je Krivokapić.

On je zamolio premijerku Srbije da prenese zahvalnost građanima te zemlje koji su "prijateljski, odričući se vakcina, uputili ih građanima Crne Gore".

"Ovo je dokaz velikog poštovanja koje ukazujete prema Crnoj Gori. U nadi da će ovo biti početak novog razvoja odnosa dvije zemlje", poručio je Krivokapić.

Inače, u Crnoj Gori su danas pooštrene mere na suzbijanju korona virusa zbog sve teže epidemiološe situacije. Ukupan broj umrlih čija se smrt povezuje sa infekcijom kovid-19 tokom epidemije je 916 a aktivno je 8.528 slučajeva.
Vakcinacija u Crnoj Gori još nije počela.

Vlada za kašnjenje vakcina krivi prethodnu vlast, a prethodno je odbila donaciju biznismena Petrosa Statisa koji je ponudio 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, kao i Olega Deripaske koji je nudio 100.000 ruskih „Sputnjik V“. Obrazloženje Vlade je bilo da se vakcine dogovaraju samo na državnom nivou i da Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje mogućnost donacija.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article