EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u subotu da je njegova jedina želja za sve Ukrajince za 2023. godinu pobeda i odlučan je da ostane na tom kursu, započinje Gardijan svoj prvi izveštaj iz Rusije u novoj godini.

„Želim nam svima samo jedno – pobedu. I to je glavna stvar. Jedna jedina želja za sve Ukrajince“, rekao je Zelenski u video poruci nešto pre ponoći dok su Ukrajinci obeležavali svoju prvu novu godinu od invazije. On je ponovio da će ostati uz svoj narod dok se hrabro bori za slobodu. „Rečeno nam je da se predamo. Izabrali smo kontranapad“, rekao je on. „Spremni smo da se borimo slobodu. Zato je svako od nas ovde. Svi su ovde. Svi smo mi Ukrajina.”

Ruski lideri objavili su seriju prkosnih poruka uoči nove godine. Predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija „nikada neće popustiti” pred zapadom i da se bori za svoju „otadžbinu, istinu i pravdu… kako bi bezbednost Rusije bila zagarantovana”. To je bilo njegovo najduže novogodišnje obraćanje u dve decenije na čelu države.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je pobeda Rusije nad Ukrajinom „neizbežna“.

Rusija je u subotu lansirala više od 20 krstarećih projektila na ukrajinske ciljeve, ubivši najmanje jednu osobu u Kijevu, glavnom gradu, i ranivši još 20 ljudi u, kako je jedan ukrajinski zvaničnik opisao, “teroru novogodišnje noći”.

Jedna od pogođenih zgrada je hotel, kao i stambeni deo u centru i zapadnom delu grada. Pogođene oblasti Kijeva bile su Solomjansk, Solomjan, Pečersk i Holosijevsk.

Napadi podsećaju one na Badnje veče, jer Rusija nastoji da “uništi ukrajinski moral uoči praznika”.

Prva dama Ukrajine osudila je napade. Olena Zelenska, supruga Volodimira Zelenskog, poručila je: “Uništavanje života drugih je odvratna navika naših suseda”.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da Rusija možda priprema novu naredbu za mobilizaciju i da bi mogla da zatvori svoju granicu za muškarce koji ispunjavaju uslove za borbu u roku od nedelju dana.

Rusija i Ukrajina razmenile su više od 200 zarobljenih vojnika, što je poslednja razmena zarobljenika između dve strane.

SAD su zabrinute zbog usklađivanja Kine sa Rusijom dok Moskva nastavlja invaziju na Ukrajinu, saopštili su iz Vašingtona nakon što su predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping održali video sastanak u petak.

Originalni tekst