Prve vakcine protiv koronavirusa sutra stižu u američke države

U Sjedinjenim Američkim Državama sutra će početi distribucija vakcina protiv koronavirusa. Očekuje se da u prvoj fazi oko tri miliona vakcina bude isporučeno širom zemlje.

Mary Altaffer: Njujork improvizovana mrtvačnica foto: (AP Photo/Mary Altaffer)
Foto: Mary Altaffer / Njujork improvizovana mrtvačnica foto: (AP Photo/Mary Altaffer)

Prve vakcine, čija će količina biti ograničena, dobiće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare narednih dana pošto je FDA odobrila hitnu primenu vakcine, koja obećava da će biti jaka zaštita.

Federalni zvaničnici kažu da će prve isporuke vakcine sutra stići u 145 distributivnih centara, prekosutra na još 425, a u sredu na preostalih 66 lokacija.

Vakcina se čuva na temperaturi od minus 94 stepena.

S obzirom da se, uprkos upozorenjima, tokom božićnih i novogodišnjih praznika očekuje više putovanja i okupljanja, veruje se da će vakcina pomoći da posledice širenja zaraze budu što manje.

Ovo će biti najveća vakcinacija u istoriji Amerike i imaće globalne posledice budući da su SAD model za mnoge druge zemlje suočene sa istim odlukama.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) u petak je dozvolila hitnu upotrebu vakcine koju su razvili Fajzer i Biontek čime je, kako je ocenjeno, obeležen početak kraja epidemije u kojoj je umrlo više od 300.000 Amerikanaca.

Američki regulatori su prethodno potvrdili da vakcina Fajzera i Bionteka snažno štiti od koronavirusa.

Prva zemlja koja je odobrila upotrebu ove vakcine je Velika Britanija, nakon čega je otpočela i imunizaciju stanovništva, a uz ovu zemlju, Fajzer-BioNTekovu vakcinu odobrile su i Kanada i Bahrein.

Ispitivanja su pokazala da je ta vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article