Srbija ima prvu medalju na Olimpijskim igrama!

Naši strelci Damir Mikec i Zorana Arunović osvojili su zlatnu medalju u disciplini vazdušni pištolj 10 metara. Iako su gubili sa 2:8, Mikec i Arunović su na kraju slomili otpor Turaka Jusufa Dikeča i Seval Ilajde Tarhan i slavili sa 16:14. Za one koji nisu upućeni u pravila, u mešovitom dublu finale se igra tako što se na svaki ispaljeni hitac sabiraju krugovi oba takmičara iz jedne zemlje, te ona koja ima bolji zbirni rezultat osvaja dva boda, a igra se do 16.

Naši strelci su gotovo tokom čitavog okršaja bili u minusu, ali je ruka na kraju, kada je bilo najbitnije, ostala mirna, pa su pri vođstvu Turaka od 14:12 i „meč lopti“ koju su imali uspeli da vežu dva dobra pogotka i potpuno preokrenu rezultat.

Srpski miks je uzeo prva dva poena, onda upao u nervozu i izgubio narednih osam, prva četiri za decimalu. Dikeč je u tim trenucima gađao samo “desetke”, i delovalo je kao da nam se smeši srebro.

Ali se onda pojavila Zorana, koja nas je sa četiri desetke propelirala do 12:12. Potom je usledila već pomenuta meč lopta Turaka, ali naši strelci nisu klonuli. U pretposlednjoj seriji, Zorana je upucala 10,8 krugova, a Mikec 10,5.

U poslednjoj se Zorani zatresla ruka, samo 9,4 kruga, ali je srećom i Dikeč gađao ispod nivoa – 9,1. S druge strane, Seval Ilajda mnogo bolja 10,2.

Međutim, onda je zasijao Mikec, pogodivši 10,7. Srbija je tako osvojila zlato, a naši strelci su u zagrljaju na podu proslavili najveći uspeh karijera i prvu medalju za Srbiju.

Mikecu je ovo druga olimpijska medalja, pošto je u Tokiju već osvojio srebro, dok je Zorani prva.

Podsetimo, naši strelicu su u priliku da pucaju za zlato došli nakon jučerašnjeg izvanrednog nastupa u kvalifikacijama. Oni su juče zauzeli drugo mesto pošto su „upucali“ 581 krug, jedan manje u odnosu na prvoplasiran tandem iz Turske, koji je danas ipak dobio srebro.

Post Views: 78

Originalni tekst