Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u Radnoj zoni u Kaću.

U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2,  biće zapošljeno do 500 ljudi, a vrednost celokupne investicije iznosi više od 80 miliona evra. Na svečanoj ceremoniji zvaničnog puštanja u rad fabrike u Radnoj zoni u Kaću bili su prisutni potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasador Kine u Srbiji, Nj. E. Li Ming, kao i predstavnici kompanije Lianbo i njihovi partneri.

Uz čestitke kineskim prijateljima i pohvale rukovodstvu Grada Novog Sada, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da otvaranje fabrike u Kaću nije nešto što se dešava svaki dan i podrazumeva, nego plod ozbiljnog rada, jasne strategije, ali i čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

„Najdraže mi je što sam od naših državljana, koji su među prvima zaposleni u Lianbou, čuo da su zadovoljni onim što im je pruženo. Očekujemo da broj zaposlenih iz Srbije raste, da plate budu dobre i konkurentne, u skladu sa najvišim prosekom zarade koji, uz Beograd, karakteriše i Novi Sad“, istakao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je da je dolazak kompanije Lianbo u Radnu zonu u Kaću velika vest za Novi Sad i Srbiju i istakao zasluge koje je Miloš Vučević imao za razvoj grada.

„Mi smo, kao lokalna samouprava, još pre više od jedne decenije, kada je na čelo grada došao Miloš Vučević, uvideli koliko je važno stvaranje što privlačnijeg poslovnog okruženja. Dolazak kompanije Lianbo je velika vest za Novi Sad i za Srbiju. Uz pomoć i podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da se izborimo da ovaj svetski gigant izabere baš našu državu i baš naš grad“, naveo je Đurić i dodao da je u periodu od 2012. do 2023. godine u infrastrukturno opremanje radnih zona uloženo preko 5,7 milijardi dinara, a da se u narednom periodu u te svrhe planira izdvajanje milijardu dinara iz budžeta.

Lianbo je porodična firma sa sedištem u Dženđangu (provincija Đangsu) koja u svoje postojeće tri fabrike u Kini zapošljava više od 800 ljudi, a poznata je i po proizvodnji komponenata za potrebe Folksvagena, Nideka i Boša.

„Naša misija je da u budućnosti postanemo standard u globalnoj industriji brzog štancovanja delova za motore i  vodeći svetski dobavljač usluga u automobilskoj industriji. Otuda, želimo da postanemo siguran i pouzdan globalni partner od najvećeg poverenja za naše brojne klijente“, podvukao je Ćingpong Šo, generalni direktor kompanije Lianbo, i dodao da će koristi od fabrike u Kaću imati i Nidek, Boš i Kontinental koji već posluju u Srbiji.

Post Views: 62

Originalni tekst