Iračke i sirijske milicije koje podržava Iran, pretrpele su seriju američkih napada. Ipak, čini se da su ovi udari usmereni na odvraćanje, bez izazivanja šireg sukoba, piše The Atlantic.

Bajdenova administracija pokrenula je u petak vazdušne napade na iranske položaje u Siriji i Iraku, i to je novi rafal u ratu koji bukti Bliskim istokom.

Paradoksalno, deluje da je taj potez pokušaj deeskalacije, odnosno smirivanja sukoba snažnim vazdušnim udarima.

Bela kuća je odgovorila na napad dronom, kojim su prethodne nedelje u Jordanu ubijena tri američka vojnika. Za taj napad SAD su okrivile Kataib Hezbolah, miliciju u Iraku koju podržava Iran.

Ipak, SAD nisu direktno napale iransko tle, a udare su najavljivale danima pre nego što su ih izvršile, i tako dale dovoljno vremena za evakuaciju potencijalnih ciljeva.

Potezi SAD površinski gledano mogu da izgledaju kao eskalacija, ali su zapravo su pokušaj američkog redsednika da ponovo uspostavi distancu i odvraćanje i zadrži kurs svoje trenutne regionalne strategije.

Američka vlada je saopštila da su njeni napadi bili usmereni ne samo na milicije koje podržava Iran, već i na Snage Kuds iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), koji je veoma moćan u tom regionu.

Iran je saopštio da je u jednom od napada, u Siriji, ubijen oficir IRGC-a.

Očekuje se da bi ovakvi udari mogli da se ponove u narednim danima, a činjenica je da oni predstavljaju jedan od najozbiljnijih odgovora SAD na iranske provokacije.

U saopštenju Centralne komande navodi se da je pogođeno više od 85 ciljeva, uglavnom su to bili lanci snabdevanja i logistike za napadanje.

Od masakra u Hamasu 7. oktobra, strahovi od regionalnog rata na Bliskom istoku – ili čak trećeg svetskog rata – kontinuirano rastu.

Rastu i tenzije sa Hezbolahom, još jednim iranskim zastupnikom koji se nalazi na severnoj granici Izraela sa Libanom.

S druge strane, Huti koje podržava Teheran pokrenuli su niz napada na brodove iz Jemena.

Ovaj regionalni rat niko ne želi – ni Izraelci, ni američka vlada, a ni ostali zapadni saveznici, ni arapske vlade, a verovatno ni Iran. Ipak, Iran želi da što više isprovocira Izrael i SAD, ali da ne dovede do otvorenog rata.

U Vašingtonu su se pojavila dva različita tabora. S jedne strane postoje oni koji su protiv širenja rata na Bliskom istoku, dok je drugi tabor za žestoko odgovaranje na napade iranskih snaga, poput onih Huta i Kataib Hezbolaha.

Post Views: 12

Originalni tekst