Protestna nota Beograda ambasadoru Albanije: Uzdržavati se od izjava koje mogu destabilizovati region

0
118

Protestna nota Beograda ambasadoru Albanije: Uzdržavati se od izjava koje mogu destabilizovati region

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je danas ambasadora Albanije u Beogradu Iljira Bočku, radi uručivanja note u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova 2. oktobra u Tirani, a pre svega one koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova.

Vuk Bjelovuk: Ministarstvo spoljnih poslova
Foto: Vuk Bjelovuk / Ministarstvo spoljnih poslova

"Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U noti je, dodaje se, ukazano i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region.

U saopštenju se takođe navodi da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 6. oktobra radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da je primi "zbog neprihvatljivih stavova koji su u njoj izneti".

RTS je juče prenela da je albansko mnistarstvo spoljnih poslova pozvalo srpskog diplomatskog predstavnika da mu uruči protestnu notu zbog uvredljivih izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je srpski diplomata pozvan "kako bi obavestio srpsku državu da nikakva razuzdana usta u Vladi Srbije ne mogu da povrede Vladu Albanije ili lik ministra ili premijera Albanije".

Prethodno je Edi Rama rekao da očekuje izvinjenje zbog izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je upotrebio izraz "Šiptari" i rekao da se stvara "velika Albanija", prenela je RTS.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article