Prošlo je devet meseci od Hamasovog napada na Izrael.

Protesti protiv Vlade Izraela počeli su jutros širom zemlje blokiranjem puteva, pozivima na izbore i sporazum o oslobađanju talaca zatočenih u Pojasu Gaze.

Organizatori protesta su najavili da će putevi biti blokirani u različito vreme u okviru Dana remećenja, i u cilju obeležavanja devet meseci od iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela, posle čega je otpočeo rat.

Protesti su počeli u vreme kada i oktobarski napad Hamasa, tačno u 6.29 časova.

Demonstranti su se okupili oko kuće predsedavajućeg Histadruta, udruženja radničkih sindikata Arnona Ben-Davida, pozivajući ga da proglasi opšti štrajk, prenose izraelski mediji.

Protestuje se i ispred kuća ministara i poslanika i poziva se na izbore.

„Krv je na rukama desničarske vlade“, uzvikivali su demonstranti ispred kuće predsednika izraelskog parlamenta Amira Ohane.

Aktivisti su se okupili u kibucu Or Haner kraj granice Gaze da puste crne i žute u čast poginulih. Baloni su pušteni sa mesta na kojima su ispisana imena naselja napadnutih tog dana, kada je hiljade palestinskih ekstremista predvođenih islamističkim Hamasom probilo ogradu na granici i napalo južnu izraelsku teritoriju sa kopna, mora i iz vazduha. Oko 1.200 osoba, većinom civila, ubijeno je tog dana, a 251 ljudi je oteto.

Veruje se da je u Gazi još uvek zatočeno 116 talaca, a oko 100 ih je pušteno tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra.

U izraelskim ofanzivama u Gazi ubijeno je više od 38.000 osoba, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, koje ne pravi razliku između civila i boraca.

Post Views: 3

Originalni tekst