EPA-EFE/SHAWN THEW

Nedavna smrt trudnice u bolnici ponovo je izvela ljude širom Poljske na ulice protiv strogog Zakona o abortusu. Bes se sve više usmerava na lekare, a Vlada namerava da „precizira“ pravila.

„Želimo doktore, a ne misionare“, uzvikivali su demonstranti u Varšavi i drugim poljskim gradovima. Bes je sve više usmeren ne samo protiv političara, već i protiv lekara-ginekologa. Demonstranti im prebacuju da bi oni oklevali i kada je abortus dozvoljen i mora hitno da se uradi, ako postoji rizik po život trudnice, kao što je čak i u Poljskoj.

Razlog za to što su Poljakinje i Poljaci zbog Zakona o abortusu ponovo izašli na ulice je nedavna smrt 33-godišnje trudnice u bolnici, koja je prvo izgubila nerođeno dete u stomaku, a potom i sama podlegla sepsi (trovanju krvi). Da je došlo do pobačaja, Dorota bi možda još bila živa, kažu, kako Justina tako i Agnješka, Izabela ili Anija.

„Zabrana abortusa u Poljskoj ubija, kao što smo i predvideli od početka. Zato što se lekari plaše. Oni ne žele da spasavaju živote žena, već se plaše za svoje karijere“, kaže Monika Roza iz desno-liberalna Građanske platforma.

Moravjecki zauzima stav

Ton je sve grublji i prema lekarima, a baš su ginekolozi „posebno konzervativni“, napisala je ženska aktivistkinja Marta Lempart na internetu.

Optužbe su ozbiljne, ali vlada negira da to ima bilo kakve veze sa zakonodavstvom. Premijer Moravjecki je direktno prokomentarisao smrt 33-godišnje Dorote iz Novog Targa u južnoj Poljskoj:

„Ovo što se desilo je izuzetno tužno, ali ne treba danas da donosimo zaključke, jer se vodi istraga koja će, nadamo se, što pre slučaj rasvetliti za javnost. Ne bi trebalo da uvećavamo patnju porodice kroz politizaciju. Ali želim jasno da kažem: ako su život i zdravlje žene u opasnosti, poljski zakon ne ostavlja izbor – onda treba spasti život žene. Abortus nikada nije lak izbor, ali ponekad je jednostavno neophodan“, rekao je Moravjecki.

Tužilac između doktora i pacijenta?

Mihal Bulsa iz Štetinske lekarskog komore, i sam ginekolog, žali se: propisi nikako nisu tako jasni; ne veruje se sudovima, kojima je često potrebno mnogo godina da donesu odluku. „Nedavni politički napadi nisu doprineli bezbednosti pacijenata.“ Pacijent i lekar treba da imaju odnos baziran na poverenju. „Između nas ne sme da stoji državni tužilac“, kaže on. „Potrebna su nam rešenja u kojima se pacijent oseća bezbedno, ali i odgovoran lekar.“

Ona uopšte ne razume kako bi neko danas želeo da postane ginekolog, s obzirom na dileme koje profesija nosi zbog strogih zakona: tako kaže jedna iskusna ginekološkinja. Njoj su na početku karijere starije kolege savetovale da ide na specijalizaciju za ginekološkinju. Jer, tu se radi se o životu i sreći, a ne toliko o bolesti i smrti.

Originalni tekst