EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sedmorica Srba uhapšena su od dolaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu KiM. Srbi u Gračanici i Ranilugu protestuju zbog hapšenja Dragiše Milovanovića. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu. Šef evropske diplomatije posle sastanka u Briselu poručio da je potrebna bezuslovna deeskalacija, ali i prevremeni izbori.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, prenosi RTS.

Njima je, kako je rekao, predstavio izveštaj o brutalnim povredama uhapšenih Srba, koji ni za šta nisu krivi, a optuženi su za huliganstvo i terorizam. Upozorio ih je da su Srbi u veoma teškoj poziciji i da ne žele da trpe Kurtijev teror.

Evropska unija pozvala je na bezuslovnu deeskalaciju – Priština da povuče policiju, a demonstranti da odstupe od zgrada opština na severu. Rešenje su hitni prevremeni izbori, kaže Borelj.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, jer je izlaznost bila mala i dodao da razume da je legitimitet nepotpun.

Nastavljeni su protesti Srba u Gračanici i Ranilugu zbog hapšenja Dragiše Milenkovića – sedmog Srbina uhapšenog od dolaska albanskih predsednika u zgrade opština na severu pokrajine. Milenkoviću je određen pritvor do 30 dana.

Blokada na administrativnim prelazima za kamione sa stranom robom je završena, ali je ulaz na Kosovo i Metohiju i dalje zabranjen za kamione koji prevoze srpsku robu.

Originalni tekst