Protesti širom Francuske zbog ugrožavanja slobode informisanja i prava medija

Građani Francuske koji se protive predlogu zakona o bezbednosti za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija izašli su danas na proteste širom zemlje.

Protest u Parizu Foto: AP Photo/Francois Mori/Betaphoto
Protest u Parizu Foto: AP Photo/Francois Mori/Betaphoto

U toku su desetine demonstracija protiv kontroverznog zakona koji je donji dom Parlamenta izglasao u utorak, ali bi trebalo da bude usvojen i u Senatu.

U Članu 24. predloga zakona kao krivično delo se određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca na dužnosti "s namerom da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu".

Nevladine organizacije i novinari su zabrinuti da će ta odredba ograničiti slobodu medija i omogućiti da brutalnost policije prođe neotkriveno i nekažnjeno.

Zakon je dodatno dobio na važnosti prethodnih dana pošto se u četvrtak pojavio snimak francuskih policajaca koji tuku čoveka crne boje kože.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog dela mogli bi da budu osudjeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 evra.

Demonstranti koji traže povlačenje spornog člana zakona, navode da je on suprotan "osnovnim javnim slobodama" francuske demokratije.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article