Nakon danas održanog protesta u Valjevu, kompanija Rio Tinto poslala je saopštenje, koje prenosimo u celosti:

Kompanija Rio Tinto poštuje pravo građana na miran protestu skladu sa zakonima Republike Srbije, ali je prinuđena da reaguje povodom lažnih navoda koje su pojedinci plasirali na protestu građana koji je večeras održan u Valjevu, a koji su pozivali građane „da se ujedine oko toga da se u okolini Valjeva ne rudari“.

„Jadar“ je jedini litijumski projekat koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji i nema planova za razvoj bilo kog drugog litijumskog Projekta na teritoriji Republike Srbije.

U periodu od 2010. do 2015. godine vršena su istraživanja prisustva litijuma i borata na teritoriji opština Valjevo. Na osnovu svih dobijenih rezultata, a u saradnji sa ekspertima kompanije Rio Tinto, ocenjeno je da pomenuta geološka istraživanja ne treba nastaviti jer se utvrđeni geološki potencijal, ne uklapa u poslovne planove kompanije.

Svi radovi realizovani su u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom i odgovarajućim odobrenjima nadležnog ministarstva, a svi rezultati istraživanja dostavljeni nadležnom ministarstvu kroz godišnje izveštaje. Nakon 2015. godine istraživanja su nastavljena samo u jadarskom basenu.

Širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije.

Post Views: 19

Originalni tekst