Protest u Dobrinji zbog najave početka radova na istraživanjima litijuma

Veliki broj građana i ekoloških aktivista okupio se danas u selu Dobrinja kod Požege gde protestuju zbog najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma, javlja TV N1.

Prtscrn/Twitter: Protest građana u Dobrinji
Foto: Prtscrn/Twitter / Protest građana u Dobrinji

Na zvaničnom sajtu Opštine Požega pre desetak dana objavljeno je da će 17. aprila, po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike, početi geološka istraživanja na području Dobrinje i da će radove izvoditi preduzeće "Jadar Lithium" doo Beograd.

Uoči najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma u nekoliko sela Požege i Kosjerića njihovi meštani poručuju – "nećemo vam dozvoliti ništa da radite, ne damo vam da trujete vodu, zemlju i vadzuh pod našim parčetom neba".

Aktivista gradjanske inicijative "Požega" Nikola Maslać izjavio je da su se okupili da pruže podršku meštanima sela i podsetio da je 1. marta Ministarstvo rudarstva i energetike donelo rešenje kojim se odobrava firmi Jadar Litijum doo iz Beograda da vrši geološka istraživanja na teritoriji devet sela opštine Požega i jednog sela opštine Kosjerić i da utvrdi da li u tom kraju ima rude litijuma i bora.

Oni su 5. marta obavestili opštinu Požega, a u tom obaveštenju se nalaze samo osnovni podaci, naveo je Maslać za N1.

"U ovom trenutku nemamo detaljnije podatke o samom geološkom istraživanju – kako će ono izgledati, koji su tačno radovi predviđeni, koja su tačno mesta, parcele, nemamo uvid u projekat, prateću dokumentaciju, na osnovu koje bismo videli da li su ispunjeni svi zakonski uslovi za donošenje rešenja kojim je to odobreno", kazao je on.

N1 javlja da je nešto iza 10.30 sati počeo protest, a da su na ulazu u Dobrinju kilometarske kolone automobila sa registarskim tablicama uglavnom Požege, Užica, Čačka, ali je bilo i drugih.

Iz Ministarstva je rečeno da neće izdati nikakvu dozvolu ukoliko se ne uradi Studija o izvodljivosti, ali, kako se navodi, ljudima ovog kraja to ništa ne znači poručujući da oni neće dozvoliti rudnik litijuma, ali ni početak bilo kakvog istraživanja.

Izvor: Beta, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article