(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)

U Nišu je sinoć održan treći po redu protest “Srbija protiv nasilja”, koji je počeo ispred Gradske kuće u 19: 30, a završen u 21: 00. Na pola sata je blokirana pruga Niš-Pirot, kod Apelacionog suda.

Aktivistkinja Danijela Vujošević je pročitala zahteve protesta. “Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks”.

Ponovila je da je zahtev smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, i dodala da se traži i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj bi se “hitno razmotrila odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji”.

 

Ona je rekla da se juče u Beogradu dogodio 22. femicid u Srbiji od početka godine, a da je u istom danu četrnaestogodišnjak kod Mladenovca ubio svog mlađeg brata, kao i da je preminuo deka koga je pretukao dečak koji ima samo devet godina.

“Da li sistem nije zakazao i da li Bratislav Gašić nije odgovoran?”

U Čačku je održan treći protest protiv nasilja.

Zahtevi su gašenje televizija Pink i Hepi, kao i ostavke članova REM-a, rukovodstva RTS-a, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Istaknut veliki transparent na kome je pisalo “Vučiću odlazi! Ostavka, Milune!”.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo “Nasilje nije opcija”, “Kada će biti usvojen Aleksin zakon?” i sithove pesme “Vostani Serbije” Dositeja Obradovića.

U Zaječaru je održan četvrti po redu protest protiv nasilja, koga su obeležili i transparenti sa porukama o lokalnim problemima čije rešavanje građani traže.

Zaječarci su poručili lokalnoj vlasti da ne odustaju od zahteva, a okupljeni su nosili transparente “Nećemo kamenolom”, “Ne damo Kraljevicu”, “Izdaja”, i vikali “Ostavke, ostavke” i “Ničiću, lopove”.

Od gradskih vlasti je traženo da povuku i ponište sve štetne odluke i ugovore koje su potpisali u ime grada, da svi čelnici podnesu ostavke, kao i da se raspišu lokalni izbori u Zaječaru.

Originalni tekst