EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Povorka od više stotina okupljenih, koje predvode medicinski radnici, krenula je u protestnu šetnju od Mitrovice do Zvečana, posle hapšenja mladića srpske nacionalnosti U.V. iz Leposavića.

Hapšenje se dogodilo rano jutros, zbog, kako se navodi, “umešanosti u napad na novinare”. Ovo je treće hapšenje Srba zbog optužbe za napad na novinare, a specijalne snage kosovske policije pre dva dana napale su dvoje dece u Žitkovcu kod Zvečana. Zabrana za transport robe iz centralne Srbije i dalje je na snazi.

U Leposaviću je pojalano prisustvo KFOR, a pripadnici imaju opremu za razbijanje demonstracija. Za 12 sati je bio zakazan skup podrške uhapšenim mladićima iz Lposavića koje je Kosovska policija uhapsila i tereti za napad na novinare, prenosi N1.

Kosovska policija saopštila je da su sinoć u Zvečanu nepoznate osobe oko 20 časova bacile eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je šok bomba.

“Prijavljeno je da su nepoznati ljudi bacili eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je šok bomba. Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti”.

Iz policije su dodali da su u vezi sa slučajem angažovane nadležne policijske jedinice na daljem istražnom postupku.

Kako je navela kosovska policija, mladić srpske nacionalnosti je uhapšen i postoje dokazi „da je umešan u napad na novinare 16. juna ove godine“, prenosi Kossev.

„Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima“, saopštila je kosovska policija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je ovo hapšenje još jednog Srbina na prostoru Kosova i Metohije, nastavak torture Aljbina Kurtija koji koristi sva sredstva da isprovocira sukob sa mirnim srpskim narodom.

“Uroš V. je uhapšen jutros rano kada je krenuo na posao, a uhapsili su ga pripadnici Kurtijeve kosovske policije u civilu, od kojih je jedan vozio čak vozilo sa KM tablicama”, prenosi RTS.

“Kurti bez ikakvih dokaza, uprkos činjenicama koje ga demantuju, svakodnevno hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu na drugu stranu i pravi se da ne vidi kršenja svih osnovnih prava Srba, Kurtijevo svakodnevno maltretiranje, fizičko, pravno i institucionalno nasilje nad našim narodom”, navedeno je u saopštenju.

U istoj opštini je 16. juna bilo nekoliko napada na novinare, dok je ministar za lokalnu samoupravu bio u zgradi opštine Leposavić.

Udruženje novinara Kosova je tada saopštilo da su napadnuti mediji RTK, RTV, RTS, KTV i Teve 1. Kosovska policija je tog dana registrovala ukupno devet napada na novinare u Leposaviću.

Današnje hapšenje mladića je treće po redu, za manje od pet dana na Severu Kosova.

Prvo je za napad na novinare od 29. maja – u Leposaviću uhapšen Srbin, advokat N.V.

Potom je u subotu na prelazu Jarinje uhapšen i D.S, kom se takođe na teret stavlja napad na novinare. Kosovske vlasti nisu saopštile o kojoj se medijskoj kući radi i gde se navodni napad dogodio.

Više hiljada Srba iz Severne Mitrovice stiglo u Zvečan

Više hiljada građana, na čijem su čelu zdravstveni radnici, stigla je iz Severne Mitrovice u Zvečan na protestni skup uhapšenim Srbima sa severa Kosova. 

Srbi su, kako javljaju lokalni mediji, u koloni nosili srpske zastave kao i transparente s fotografijiama uhapšenih i natpisima koji pozivaju na prestanak nasilja nad Srbima. 

Građani zahtevaju puštanje na slobodu Srba sa severa: Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika, koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, kao i dan pre toga u Leposaviću uhapšenog Nemanje Vlaškovića, zatim sportiste Miluna Milenkovića Luneta, koji je nedavno uhapšen u Severnoj Mitrovici, kao i Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za u Zvečanu.

Šta je danas rekao Aljbin Kurti?

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je od policije zatražio da “postepeno i proporcionalno” smanjuje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, uz uslov da “postoji vladavina prava”, odnosno da “kriminalci” koji su napali policiju i Kfor budu “privedeni pravdi”.

Kurti je naveo i da Kosovska policija treba da bude i dalje prisutna u zgradama opštinskih uprava na severu Kosova jer po njegovim rečima, na tom području ima “raznih ekstremista i kriminalnih grupa”.

“Za Kosovsku policiju svaka opština je ista i njihovo delovanje je zasnovano na Ustavu”, rekao je Kurti novinarima u Prištini.

On je kazao i da će o eventualnom odlasku u Brisel na nastavak dijaloga s Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija.

Kurti je kazao da će sačekati posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca.

“Kada budem imao podatke na osnovu posete policajcima koji su taoci Srbije kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, doneću odluku i saopštiću je”, rekao je Kurti.

Visoku predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezef Borel najavio je za 22. ili 23. jun sastanak na visokom nivou predstavnika Kosova i Srbije na kojem bi se razgovaralo o deeskalaciji situacije na severu Kosova.

O odlasku u Brisel na sastanak u okviru dijaloga s Beogradom Kurti je rekao da će odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija. 

Kurti je prištinskim medijima kazao da će da sačeka posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca. 

“Kada budem imao podatke na osnovu posete policajcima koji se drže kao taoci u Srbiji kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, doneću odluku i saopštiću je”, rekao je Kurti i dodao da bi sastanak mogao da bude 22. ili 23. juna, preneo je Kosovo onlajn.

Na svom tviter nalogu on se osvrnuo na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, navodeći da počinioci takvih dela moraju odgovarati. Povodom akuelnih dnevnih dešavanja za sada nije poručio ništa ovim putem.

On International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict, we stand with Kosova’s thousands of victims & survivors of this crime, used as a weapon by Serbia in the 1998–99 war. Victims of sexual violence need justice, and perpetrators must be held accountable.

— Albin Kurti (@albinkurti) June 19, 2023

Kancelarija za KiM o hapšenju mladića

Srbina U.V. iz Leposavića uhapsili su jutros pripadnici Kosovske policije u civilu, dok je išao na posao, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, prenosi N1.

Kosovska policija sumnjiči mladića za umešanost u napad na novinare na Kosovu, a Telekom Srbija saopštila je da je u pitanju radnik te kompanije i da je „otet oko 7.30 u blizini Leposavića dok je putovao na posao“.

„Nije reč ni o kakvom kriminalcu, već momku od 28 godina koji je mirno išao na posao, znajući da ništa nije kriv“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da je jedno od vozila koje je koristila policija imalo KM tablice.

Kancelarija je ocenila da je to „nastavak torture“ premijera Kosova Aljbina Kurtija koji „koristi sva sredstva da isprovocira sukob sa mirnim srpskim narodom“.

U saopštenju se navodi da „Kurti bez ikakvih dokaza svakodnevno hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu na drugu stranu i pravi se da ne vidi kršenja svih osnovnih prava Srba i svakodnevno fizičko, pravno i institucionalno nasilje nad srpskim narodom na Kosovu“.

Originalni tekst