Protest malih privrednika i preduzetnika: Ne odustajemo od zahteva da nam se otpišu dugovi za poreze i doprinose

Mali privrednici i preduzetnici Srbije neće odustati od zahteva za pomoć države, a među glavnima je otpis poreza i doprinosa na zarade koji su odloženi do 1. januara 2021. godine.

Protest malih privrednika i preduzetnika ispred ministarstava finansija i privrede, Beograd, 23.decembar 2020, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS
Protest malih privrednika i preduzetnika ispred ministarstava finansija i privrede, Beograd, 23.decembar 2020, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

To je na današnjem protestu u Beogradu rekla zastupnica udruženja "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" Slađana Trajković.

Protest u organizaciji tog udruženja na koji je došlo oko hiljadu privrednika iz Beograda i unutrašnjosti, održan je ispred Ministarstava finansija i privrede.

Jednom od učesnika je pozlilo i u bolnicu je prevezen kolima hitne pomoći.

"Ne odustajemo od zahteva da nam država pomogne i otpiše odložene poreze i doprinose", rekla je Trajković za Betu.

Dodala je da privrednici nisu dobili odgovor Vlade Srbije na zahteve upućene pre mesec dana i da još jednom apeluju da im se pomogne.

"Mali privrednici i preduzetnici su u izuzetno teškom položaju jer ne rade i pojedini već otpuštaju radnike i zatvaraju radnje", rekla je Trajković.

Dodala je da su u posebno teškom položaju preduzetnici koji finansijske obaveze garantuju ličnom imovimom.

Na protestu je pročitano pismo predstavnika muzičara Vladimira Stankovića koji je zatražio razgovor u Ministarstvu kulture o izuzetno teškom položaju svojih kolega. U pismu se navodi da je pomoć dobio mali broj muzičara, a da je egzistencija većine ugrožena.

Na listi zahteva je ukidanje eko-takse u iznosu od 5.000 do dva miliona dinara i naplate akontacije poreza na dobit unapred, ukidanje "muzičkog dinara" po osnovu autorskih prava za emitovanje muzike za firme koje nisu radile i odlaganje fiskalizacije zbog dodatnih troškova.

Udruženje je nezadovoljno i zbog toga što se, kako kažu, stranim investitorima daju subvencije, a "supermarketima omogućuje ekstra profit koji, pod izgovorom prodaje hrane, prodaju i dodatnu robu, dok se domaćim privrednicima šalju inspekcije i ograničava rad".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article