Građani su se okupili ispred zgrade Predsedništva, na poziv inicijative “Kreni-Promeni” kako bi nastavili borbu protiv eksploatacije litijuma i jer ne postoje uslovi za skupljanje potpisa za narodnu incijativu.

Inicijativa „Kreni-Promeni“ dočekala je vest o ukidanju prostornog plana i svih dozvola Rio Tintu delimičmo zadovoljna, javlja N1.

Kako su istakli, to je bio samo jedan zahtev, dok je drugi stavljanje 20 godina zabrane na eksploataciju litijuma i bora i dodaju da nije bitna samo kompanija Rio Tinto, nego eksploatacija bilo koje kompanije.

Kažu da očekuju od predsednika Srbije da održi reč i da ispuni zahtev o moratorijumu, ali ne od godinu dana – već 20 godina.

Podsećaju da je razlog za okupljanje naordna inicijativa i dodaju da je zahtev prosleđen nenadležnom odboru koji je inicijativu porglasio da nije u skladu s propisima i da treba da se otklone nedostaci.

Savo Manojlović je rekao da skupljanja potpisa za inicijatvu neće biti jer, dodaje, postoje opstrukcije. Poručio je da će u narednom periodu ulica odlučivati, ali nije hteo da precizira o kojim akcijama je reč.

On se posle ukidanje Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i svih dozvola i uredbi u vezi sa kompanijom “Rio Tinto”, rekavši da ostaje drugi uslov – uvođenje zabrane eksploatacije bora i litijuma na 20 godina.

Vlada greškom sa svog mejla poslala saopštenje Rio Tinta, pa pokušala da se opere

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)