Nakon što je srpskim pevačima zabranjeno da nastupaju u Puli oglasile su se pojedine javne ličnosti 

foto: Instagram / vlatkapokos
foto: Instagram / vlatkapokos

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić doneo je nedavno odluku da se zabrani održavanje koncerta srpskih pevač u Puli. Vlatka Pokos bivša hrvatska pevačica i voditeljka dala je svoj sud o toj njegovoj odluci. 

Ovim povodom ona je odlučila da svoje mišljenje iznese na društvenim mrežama, a njena objava razljutila je mnoge njene kolege koje žive u Srbiji i Hrvatskoj.

Naime, tim putem ona je srpsku pop-folk muziku nazvala „cajkama“, jer je Hrvati tako često nazivaju.

– Mali prilog raspravi o cajkama u Hrvata i zabrani odrzavanja koncerata u javnim kulturnim institucijamaPozdravljam odluku gradonačelnika Pule jer javna vlast ima zadatak da vodi brigu o kulturnom identitetu jednog grada i smeru u kojem želi ići. To nije zabrana slušanja te vrste muzike jer se ona može izvoditi u drugim prostorima. Svakako da ova zabrana neće zaustaviti ovaj porazni trend u balkaniziranoj Hrvatskoj. Ono što meni lično smeta u ovoj vrsti muzike su negativne, prostačke i stupidne poruke i tekstovi u kojima se spominju „automati, utoke, droga, ku*ve“ i slične pojave svojstvene krimi miljeu, kojem neki od izvođača i pripadaju. Žene izgledaju krajnje vulgarno i ponašaju se prostački ne prezajući od psovki u svojim ‘pesmama’. Ono što me još više ljuti jesu upoređivanje ovog trenda s devedesetima i stavljanje tzv. dens muzike u isti koš s trap/turbo folkom – napisala je Vlatka uz svoju fotografiju.

– Oni koji tvrde da su se na primer, u Zagrebu oduvek slusale cajke, nisu u pravu. Zagreb je osamdesetih i devedesetih bio srednje-europski moderan i progresivan grad. Zagreb to danas vise nije, koliko god mi ćutati o tome. Iz Hrvatske se je iselilo stotine hiljade ljudi, uglavnom modernijeg, urbanog profila a zamenjeni su ljudima drugacijeg kulturnog identiteta. Isto se dogodilo u drugim većim urbanim centrima. Nažalost, tipično balkanska, agresivna kultura je prevladala i rezultati su danas vrlo vidljivi. Doslo je do sraza dviju kultura i pobijedila je opcija koju ljudi poput mene ne mogu prihvatiti; zato odlaze i Hrvatske – zaključila je ona.

Za one koji nisu informisani, Filip Zoričić, prema tvrdnjama organizatora koncerta Marija Cindorija, navodno naše pevače Anu Bekutu, Dragana Kojića Kebu, Duška Kuliša i Zoranu Sikter nazvao „srpskim smećem“.

– Pokušao sam da mu objasnim da je gospodin Duško Kuliš kultni hrvatski pevač, Dalmatinac, Splićanin, ali kad mi je u jednom trenutku počeo ‘j*bati srpsku mater’ prekinuo sam telefonski razgovor ne želeći uopšte na taj način da komuniciram jer takav prostački način razgovora zaista je ispod svakog nivoa. Celi taj razgovor slušale su četiri osobe na spikerfonu koje su sa mnom bile u restoranu, a koje će isto posvedočiti na sudu u tužbi koju upravo podiže naš advokat Srđan Simić iz Pule. Koristim ovu priliku da se još jednom u ime celog tima Hiljadarke iizvinim našoj vernoj publici koja je kupila kartu jer u ovakvoj atmosferi i pod ovakvim linčom, koncert nažalost ne možemo da održimo. Izražavam veliko i iskreno žaljenje svim građanima Pule koji su nakon jednog problematičnog, poročnog gradonačelnika, sad dobili još goreg gradonačelnika, čoveka koji iz nama nepoznatog razloga mrzi Srbe i čak Hrvate optužuje da su “srpska smeća” – završava Mario Cindori, direktor Hiljadarka projekta.

Originalni tekst