Banka Silicijumske doline je propala, što je rezultiralo drugim najvećim bankrotom jedne finansijske institucije u istoriji SAD, navode američki mediji.

Njena sredstva je zaplenila američka Federalna osiguravajuća korporacija, a banka je posustala nakon što su njeni klijenti, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa rizičnim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, piše CNN, prenosi Index.hr.

Pad banke u Silicijumskoj dolini delimično je posledica agresivnog povećanja stope Federalnih rezervi tokom prošle godine. Nakon godina kada su se kamatne stope kretale oko nule, centralna banka je prošlog proleća započela seriju povećanja kamatnih stopa kako bi poskupila zaduživanje za preduzeća i pojedince – način da izjednači inflaciju.

FDIC, nezavisna vladina agencija koja osigurava bankarske depozite i nadgleda finansijske institucije, saopštila je da će svi osigurani deponenti imati pun pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedeljka ujutro. Rečeno je da će isplatiti „predujam dividende tokom naredne sedmice“ neosiguranim štedišama.

Originalni tekst