Mladunče lava, koje je krajem januara nestalo u mestu Pobori iznad Budve, danas je pronađeno kod naselja Krapina.

Lava je locirao službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine koji su ga uhvatili.

Životinja će biti smeštena u prostorijama Službe zaštite i spašavanja dok se ne nađe adekvatan smeštaj.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se kako pripadnici Agencije za zaštitu životne sredine iznose životinju iz napuštene kuće.

Crnogorski mediji su 31. januara objavili informaciju da je prijavljen nestanak mladunčeta lava kod Budve.

Milan Gazdić, direktor Agencije koja je učestvovala u potrazi ranije je istakao da je još 15. januara obavestio ekološku inspekciju o činjenici da se lav nelegalno drži na privatnom posedu, o čemu je kasnije obavešteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– MUP do danas nije pokazivao znake zainteresovanosti, tako da smo juče zbog pritiska na institucije izašli na teren. Između 3. i 4. januara lav je viđen blizu Budve. Mi smo sinoć termalnim kamerama pretraživali nepristupačan teren – rekao je Gazdić.

Prema njegovim informacijama, lav je bio u zatočeništvu, a vlasnici su ga verovatno iz straha pustili u divljinu jer je krijumčarenje životinja teško krivično delo.

Međutim, mladunče trenutno ne predstavlja opasnost za građane Budve, jer je naviklo na prisustvo ljudi.

Iako se u medijima spekulisalo da je vlasnik životinje turski državljanin, Gazdić kaže da se ipak radi o lokalnim stanovnicima.

– Mislimo da su vlasnici crnogorski državljani i njima se životinja neće vratiti, a pokrenućemo postupak protiv njih. Pripremili smo privremeni boravak za životinju, zvali smo institucije iz celog sveta i dobili instrukcije šta da radimo.

Fascinantan park divljih životinja u kom su lavovi slobodni, a ljudi u kavezima

Izvor: Nova.rs

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)