Promenjeno ime vakcine AstraZeneka u Vakszevria

Vakcina protiv koronavirusa koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneka sada se zove Vakzevria, objavila je švedska medicinska agencija na osnovu podataka Evropske agencije za lekove (EMA).

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Sama vakcina ostaje nepromenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput novog obeležavanja i pakovanja.

Promena imena u Vakzevria odobrila je Evropska agencija za lekove 25. marta, na osnovu zahteva kompanije.

Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija više puta bila je tema diskusije otkako je krajem januara dobila dozvolu za upotrebu od EMA.

Odmah nakon odobrenja, više zemalja u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Početkom marta, više evropskih zemalja je obustavilo primenu vakcine AstraZeneke zbog pojave tromboze kod pojedinih osoba koje su je primile.

Evropska agencija za lekove je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbedna i efikasna, i da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da, prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

Takođe, kompanija AstraZeneka je bila predmet rasprave i jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.

Izvor: BrusselTimes, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article