Hladan tuš polio je hotelske radnike i vlasnike stanova za izdavanje u Parizu i okolini u susret Olimpijskim igrama.

ПРОМАЈА У ПРАЗНИМ СОБАМА: Због прекомерно подигнутих цена, хотели у Граду светлости полупразни у сусрет Олимпијским играма

Foto: Goran Čvorović

Kapaciteti nisu ni izbliza popunjeni. Mesta za iznajmljivanje ima napretek. Više je razloga za to, a jedan od važnijih su, svakako, i astronomske cene. Neverovatno zvuči podatak da je prosečna cena po noći, računajući sve vidove ponude, od najluksuznijih do najskromnijih, tokom Olimpijade iznosila vrtoglavih 1.021 evro!

Vreme je prolazilo, rezervacije su kapljale na kašičicu, pa su se hotelijeri i vlasnici stanova i vila u poslednjih mesec dana odlučili na popuste. Cene su smanjene za 13 odsto, odnosno za 135 evra u proseku, na 886 evra, ali i to je za veliki deo populacije preskupo. Realnost je sasvim drugačija. Gosti su najpre bili spremni da plate samo 275 evra po noćenju, što je u međuvremenu palo na svega 228. 

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Mnogi vlasnici stanova u Parizu pomislili su da će dobro zaraditi tokom Olimpijskih igara. Neki su davali otkaze regularnim stanarima i čak utrostručivali cene. Ali, noćenje je u privatnom smeštaju dostiglo prosek oko 200 evra, i to ne sve vreme trajanja Olimpijade, što otprilike donosi vlasniku zaradu od oko 2.000 evra.

Situacija je takva da ju je, desetak dana pred početak Igara, predsednik francuske Unije hotelskih zanimanja i industrije Frank Delvo ocenio kao – katastrofalnu. 

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

– Pariz se prazni. Saobraćaj i kretanje ulicama sa kju-ar kodovima postaju praktično nemogući. Popunjenost hotela u sledeće dve sedmice ne prelazi 50 do 55 odsto – uključio je Delvo alarm.

Pariz, koji je inače prva turistička destinacija u svetu, tokom Olimpijskih igara očekuje oko 15 miliona gostiju, iz zemlje i inostranstva, ali navale ipak neće biti, kao što se u prvi mah očekivalo. Slično je i u drugim gradovima u kojima će biti održana neka od takmičenja. Tome doprinose i ekonomska kriza, ratovi, pesimizam koji vlada na planeti.

Pariz je na raspolaganje stavio 276.490 soba dnevno tokom Olimpijskih igara, odnosno 4,7 miliona ukupno za 17 dana koliko će trajati ova svetska smotra sporta. Blizu 95 odsto kapaciteta se nalazi u pariskom regionu. Gosti biraju smeštaj nekada i na sat i po automobilom od prestonice. Na hotele otpada 62 odsto, odnosno oko 171.000 soba dnevno, na stanove 23 odsto odnosno 64.000, a tokom Igara neki će boraviti i u kampinzima, blizu 5 odsto, odnosno oko 14.000.

U optimističkim predviđanjima godinu dana pred Igre išlo se i do 3,4 miliona potencijalno izdatih soba, što je popunjenost od čak 72 odsto. Poređenja radi, tokom OI u Londonu 2012. godine popunjenost je iznosila 89 procenata. „Ružičasti“ prosek za Pariz podrazumevao je 2,2 miliona soba samo u hotelima. Ona donja granica obuhvatala je ukupno 2,5 miliona soba u privatnom i hotelskom smeštaju, odnosno oko 53 odsto kapaciteta.

Ko želi da dođe u Grad svetlosti tokom Olimpijskih igara, ima, dakle, još vremena da se odluči. Izgleda da će oni koji su najviše čekali još i najbolje proći. Jer, cene smeštaja će, izvesno, i dalje padati.

OPUSTELE I KAFANE?

I kafedžije se pribojavaju da će loše proći. Prema nekim podacima, u gradu će ostati samo 69 odsto žitelja. Ali, oni neće baš često ići po restoranima u vreme gužvi i saobraćajnog krkljanca, a možda ni turisti, uz cene od 10 evra i više za čašu piva ili šoljicu kafe koja ume da premaši i 3 evra. Biće postavljeno i 25 navijačkih zona, gde će grad izdavati i šankove za prodaju pića, što će takođe smanjiti zaradu restorana.

Foto: Goran Čvorović

Hoteli

Foto: Goran Čvorović

Restorani

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst