ekvador ubistvoFoto: EPA-EFE/Jose Jacome

Lider lokalne stranke ubijen je u Ekvadoru i on je drugi političar koji je ubijen u toj zemlji u periodu od nedelju dana, piše N1.

Pedra Brionesa su ubili naoružani napadači na motociklu kod njegove kuće u severnoj provinciji Esmeraldas, prenosi BBC.

Njegovo ubistvo dogodilo se samo pet dana nakon što je predsednički kandidat Fernando Vilavićenco ubijen iz vatrenog oružja u glavnom gradu Kitu.

Stopa ubistava u Ekvadoru je porasla, pošto su lokalne bande sklopile saveze sa međunarodnim kriminalnim kartelima.

Ubistva političara potresla su zemlju uoči vanrednih predsedničkih izbora 20. avgusta.

Briones je bio vođa levičarske Partije građanske revolucije u Esmeraldasu. Kolege članovi stranke izrazili su saučešće njegovoj porodici.

Predsednički kandidat stranke, Luisa Gonzales, rekla je da Ekvador prolazi kroz „najkrvaviji period“.

Bivši predsednik Rafael Korea, koji je osnovao Partiju građanske revolucije, napisao je – „Ubili su još jednog našeg kolegu u Esmeraldasu. Dosta je bilo!“.

Policija još nije zvanično komentarisala ubistvo, ali lokalni mediji su izvestili da su dvojica naoružanih napadača pobegla na motoru nakon što su ubili Brionesa u San Mateu, južno od grada Esmeraldasa.

Još nije jasno šta je bio mogući motiv.

Provincija Esmeraldas, na granici sa Kolumbijom, jedna je od najteže pogođenih talasom nasilja koji se proširio širom zemlje.

Njena granica sa Kolumbijom i lokacija na obali Pacifika čine je privlačnom za krijumčare droge, koji krijumčare kokain iz Kolumbije preko Ekvadora u SAD i Evropu.

Ali u Esmeraldasu nije obuzdano nasilje. Prošlog meseca, gradonačelnik lučkog grada Manta u provinciji Manabi ubijen je iz vatrenog oružja dok je pregledao projekat javnih radova.

Najpoznatija žrtva do sada je bio Fernando Vilavićenco, novinar koji je razotkrio korupcijske skandale i osudio veze između organizovanog kriminala i vladinih zvaničnika.

U vezi sa njegovim ubistvom uhapšeno je šest muškaraca, svi su državljani Kolumbije.

Agenti FBI stigli su u zemlju iz SAD u nedelju i udružili su snage sa ekvadorskom policijom, kako bi istražili ubistvo Fernanda Vilavićenca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst