IgaBiva

Žant filmova katastrofe prilično je zamro u poslednje vreme. Tu i tamo se pojavi tek neki predstavnik, a upadljivo da u moderno nekako „Azijci preferiraju“. Kod njih je najčešće žanr „katastrofe“ izmešan s hororskim prizvukom, što fanovima daje posebno draž. E, pa, takav slučaj je i s Talchul: Project Silence, prikazanim na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, a od ovog leta i u redovnoj distribucijji u matičnoj zemlji.

Glavnu ulogu u ovom ostvarenju tumači poznati južnokrejski glumac Lee Sun-kyun (nagrađen za Gisaengchung), koji je, nažalost, godine 2023. izvršio samoubistvo u svojoj 48. godini nakon optužbi da je konzumirao narkotike. On je, ovaj put, pripadnik Službe bezbednosti koji se nađe sa svojom ćerkom u vozilu na mostu ka seulskom aerodromu, u trenutku lančanog sudara usled guste magle. Ali, ni to nije dovoljno, već se u tom trenutku, na mostu nađe i oklopljen vojnih transport kojim se prevoze trenirani psi-ubice, žrtve tajnog vladinog eksperimenta. Usled nesreće, psi će se osloboditi i tek tad nastaje pravo krvoproliće. Glavni junak, i sam do tad vrlo problematičnih moralno-političkih načela, okuplja preživele…

Film obiluje uzbuđenjima, akcija je neprestana, tako da ljubitelji akcije neće biti razočarani. Kao u standardima žanra, postoji nekoliko likova koji dobijaju veću karakteristiku, i za čiju sudbinu se vezuju gledaoci. Efekti su efektni (namerna igra reči), a posedno bih apostrofirao to što se radnja filma dešava u gotovo konstantnoj magli, prizori su dovoljno jasni da snimateljima i fotografima treba odati posebno priznanje. 

Reditelj ovog ostvarenja jeste Kim Tae-gon, koji je prethodni film Gutbai singgeul snimio još 2016. godine. 

Naravno, celokupan doživljaj Talchul: Project Silence ima nekoliko „maničica“ svojstvenih filmovima ovog žanra (s posebnim osvrtom na azijsku pa… „nevinu patetičicu“… ali to nipošto ne umanjuje osećanja da ste pravilno potrošili ovih sat i po i kusur vremena.

Što bi se reklo – ako ste fan žanra, bio bi greh da ovo propustite…

Originalni tekst