Proizvođači ruske vakcine protiv kovida: Cepivo efikasno 92 odsto

Kreator ruske vakcine protiv Kovida-19 dao je danas uveravanja da je ta vakcina efikasna 92 odsto, nekoliko dana pošto su američka firma Fajzer (Pfizer) i nemačka Biontek (BioNTech) javile da je vakcina koju oni zajednički razvijaju pokazala da je 90 odsto efikasna u preliminarnim nalazima.

Vakcina, ilustracija / Foto: John Cairns, University of Oxford via AP
Vakcina, ilustracija / Foto: John Cairns, University of Oxford via AP

Kao i njihovi konkurenti Ruski suvereni fond i istraživački institut Gamalej hvalili su efikasnost svoje vakcine "Sputnjik V", koja je trenutno u fazi tri kliničkih ispitivanja kod 40.000 volontera.

"Statistička analiza 20 potvrđenih slučaja koronavirusa, slučajeva podeljenih između vakcinisanih osoba i onih koje su primili placebo ukazuje na stopu efikasnosti od 92 odsto za vakcinu Sputnjik-V posle druge doze", navodi se u saoštenju.

Proizvođači ruske vakcine dali su danas uveravanja da će uskoro biti objavljena njihova istraživanja u svetskim medicinskim časopisima na procenu kolega.

Suvereni fond je takođe dao uveravanja da će dati sve potrebne podatke nacionalnim regulatornim telima u zemljama koje žele da nabave rusku vakcinu.

Rusija je rešena da predvodi u trci za vakcinom i još u avgustu je objavila, pre nego što su obavljeni klinički testovi na veliko, da je vakcina Sputnjik-V efikasna izazivajući sumnje u međunarodnoj naučnoj zajednici.

Juče su Fajzer i Biontek ulili nadu objavlujući da njihov kandidat za vakcinu pokazuje efikasnost od 90 odsto. Medjutim brojna pitanja i dalje ostaju za taj proizvod kao što su trajnost zaštite ili logistički izazovi.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article