Jugoslovenska kinoteka će od 23. avgusta do 3. septembra prikazati ciklus filmova posvećen Alen Delonu, jednom od najvećih svetskih glumaca i ikoni francuskog filma, koji je preminuo 18. avgusta na svom imanju u Dišiju u Francuskoj, u 89. godini, ostavljajući u svom impresivnom opusu niz ubedljivih i maestralnih likova.

Ciklus povodom odlaska ovog velikana francuskog filma počinje 23. avgusta u 17.00, u Sali „Makavejev” u Uzun Mirkovoj 1, trilerom „U zenitu sunca“, prvom adaptacijom romana „Talentovani gospodin Ripli“ Patriše Hajsmit, reditelja Renea Klemana, koji je već 1960. godine Delona ustoličio kao veliku filmsku zvezdu.

Sledećeg dana, 24. avgusta, na programu je film „Roko i njegova braća“, koji je Delon snimio iste godine s čuvenim rediteljem Lukinom Viskontijem, a u kome je samo potvrdio svoj talenat i koji mu je doneo i internacionalne pohvale. 

U nedelju, 25. avgusta, na programu je film koji je Delon snimio tri godine kasnije, opet s Viskontijem, „Gepard“ (1963.), u kome je pored Berta Lankastera i Klaudije Kardinale briljirao u ulozi princa Tankredija Falkonerija.  

Slede filmovi Ljubavni kavez (1964.) Renea Klemana, triler u kome Delon igra uz Džejn Fondu, zatim američko-francuska koprodukcija „Ubice iz San Franciska“ (1965.), „Samuraj“ (1967.), jedan od najuticajnijih žanrovskih filmova kojim reditelj Žan-Pjer Melvil odaje počast klasičnim holivudskim gangsterskim filmovima, a u kome Delon igra naslovnu ulogu.

„Devojka na motoru“ (1968.), sa Merijen Fejtful; i još jedan gansterski film, „Crveni krug“ (1970.), u kome Delon ponovo sarađuje s Melvilom.

Poslednjeg dana avgusta na programu je film istog žanra, „Borsalino“ (1970.), reditelja Žaka Derea, u kome će tandem Delon-Belmondo potvrditi kultni status koji ima u francuskom filmu. Prva tri dana septembra, publika će moći da pogleda i filmove: „Žaca“ (1972.), „Gospodin Klajn“ (1976.), „Smrt korumpiranog pacova“ (1977.), „Šok“ (1982.) i „Svenova ljubav“ (1984).

Alen Delon osvojio je mnogobrojna priznanja, među kojima i počasnu nagradu Zlatni medved u Berlinu za ukupan doprinos filmskoj umetnosti 1995. godine, kao i počasnu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 2019.

Post Views: 54

Originalni tekst