Program EU i Saveta Evrope: Vladavina prava da ostane prioritet Srbije

Unapređenje zaštite ljudskih prava, demokratsko i inkluzivno društvo, zagarantovana sloboda medija i govora, kao i snažno i nezavisno sudstvo, moraju ostati prioriteti vlade Srbije i njenih partnera, uprkos teškoćama koje sa sobom nosi pandemija koronavirusa, istaknuto je na današnjem drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope.

Savet Evrope (logo)
Savet Evrope (logo)

Druga faza programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022" nastaviće da se bavi problemima u ovim oblastima, prilagođavajući se trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je danas.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper izjavio je za N1 da u Srbiji ima određenih pomaka u poboljšanju u oblasti pravosuđa, ali da su neophodne konkretne promene.

„Mora više da se uradi kako bi se pojačala autonomija tužilaca, mora da se postigne više u reformi pravosuđa i sama Vlada je to najavila kroz ustavne promene. Sada je najvažnije vreme i zato u narednim mesecima očekujemo da su te promene implemetirane i da se sprovod“, rekao je Flesenkemper.

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović je rekla da reforma u oblasti vladavine prava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju i njene građane.

„Program podrške Saveta Evrope i Evropske unije obezbeđuje suštinsku ekspertizu neophodnu za reformu pravosuđa i vladavinu prava, borbu protiv trgovine ljudima i diskriminacije, zaštitu osetljivih grupa, kao i za visoke standarde u oblasti slobode medija i govora“, naglasila je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici je istakao da su jačanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava prioritet za bolji život građana Srbije.

„Evropska unija sarađuje sa svim relevantnim akterima u Srbiji i međunarodnim partnerima. Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno je važna, posebno kroz program 'Horizontal Facility', kako bi se pomoglo u izradi boljeg zakonodavstva, obučilo više pripadnika organa reda, tužilaca i sudija, ali i obezbedila bolja zaštita žrtava zločina", rekao je ambasador Fabrici.

Šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope Pilar Morales istakla je posvećenost Saveta Evrope, zajedno sa Evropskom unijom, da nastavi da podržava Srbiju u njenim reformskim procesima.

„Fleksibilnost programa 'Horizontal Facility' omogućila je konkretne mere prilagođavanja, preduzete uz poštovanje glavnog cilja, a to je pružanje podrške vlastima u obezbeđivanju bolje zaštite prava građana Srbije, u skladu sa evropskim standardima, a posebno u ovim izazovnim vremenima“, zaključila je ona.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić je rekla da su, više nego ikada ranije, ljudima danas potrebne ideje na kojima je osnovan Savet Evrope.

„Mir među ljudima, dijalog, ljudska prava i nova solidarnost su jedino čime iz globalne pandemije možemo izaći, sa više saosećanja i humanosti, a manje nepravde i nejednakosti. To dugujemo generacijama koje dolaze posle nas“, rekla je ona.

Pomoćnica ministarke pravde Srbije Jelena Deretić rekla je da se program 'Horizontal Facility' bavi nedostacima pravosuđa u Srbiji u sferi etike i integriteta i „nudi nesumnjivu podršku u procesu jačanja vladavine prava i stvara čvrst temelj u daljem jačanju efikasnosti zakonodavnih okvira Srbije“.

„Horizontal Facility II“ zajednička je inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope, osnovana sa ciljem pružanja podrške Zapadnom Balkanu i Turskoj u usklađivanju sa evropskim standardima.

Izvor: Beta, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article