Inicijativa ProGlas saopštila je danas da se protivi realizaciji projekta „Jadar“ sve dok se u Srbiji ne uspostave uslovi za pravi društveni dijalog o toj važnoj društvenoj temi.

„Povodom ozbiljnih javnih kontroverzi o projektu rudnika ‘Jadar’, ProGlas izjavljuje da je jedan od važnih preduslova za uspešno sprovođenje velikih rudarskih projekata postojanje poverenja u državne institucije zadužene za normiranje standarda ekološke bezbednosti, kontrolu njihove ispunjenosti i procenu ekonomske koristi“, ističe se u saopštenju.

ProGlas navodi i da je aktuelna vlast na mnogo primera pokazala da joj se ne može verovati, jer je sklona korupciji, davanju prednosti ličnom i partijskom a ne opštem interesu.

„Dalji nastavak realizacije projekta rudnika ‘Jadar’ pod sadašnjim okolnostima vodio bi produbljivanju podela u društvu i ozbiljnoj političkoj i društvenoj krizi“, istakao je ProGlas.

Kako se navodi, taj projekat podstiče strahove i nepoverenje jer je netransparentan, praćen otvorenim lobiranjem i apsolutnim protivljenjem stanovništva iz oblasti Jadra.

„Pošto eksploatacija i prerada litijuma s trenutnim stanjem tehnologije može da ima ozbiljne ekološke posledice, ProGlas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija“, ističe se u saopštenju.

Post Views: 12

Originalni tekst