Produžen pritvor Veljku Belivuku i članovima njegove grupe

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja, Marku Miljkoviću i ostalim članovima organizovane kriminalne grupe. Na ovu odluku, osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe.

Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP
Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP

Pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da unište, sakriju, izmene dokaze, ili tragove krivičnog dela, kao i zbog okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponovo počiniti krivična dela. Takođe, pritvor je određen i zbog toga što je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti.

Podsetimo, protiv Belivuka, Miljkovića i još 20 pripadnika njihove grupe vodi se istraga za niz teških krivičnih dela – zločinačko udruživanje, preprodaja droge, tri teška ubistva, nedozvoljneno držanje oružja.

Pored Belivuka i Miljkovića pod istragom su, kako su preneli mediji, i Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32) i Vladimir Grek (36), Milovan Tadić (33), Filip Ivanovski (29), Srđan Lalić (35), Boris Karapandžić (33), Nemanja Đurić (35), Vlado Draganić (46), Aleksandar Vučeljić (39), Dejan Tešić (38), Nikola Stefanović (33), Nemanja Lakicević (41), Nikola Spasojević (29), Željko Kodžić (41), Nebojša Janković (50), Vlado Georgijev (38), Slađana Sekulić (39) i Vuk Vučinić (29).

Istovremeno, kako su nadležni saopštili u toku je istraga svih okolnosti vezanih za finansijske tokove kriminalne grupe Veljka Belivuka.

U okviru finansijske predistrage nedavno je saslušan i Aleksandar Kajmaković, koga mediji predstavljaju kao Acu Bosanca i koji, prema analizi Insajdera, stoji iza više beogradskih kafana.

Vodi se istraga i o povezanosti članova kriminalne grupe sa najvišim političkim zvaničnicima u zemlji u okviru koje je ispitana i nekadašnja državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović. Mediji spekulišu o zvaničnicima povezanim s kriminalom, ali dosad nema zvaničnih informacija o tome u kom se smeru kreće istraga.

Još jedno ime iz policije nedavno je saopštio i bivši inspektor Unutrašnje kontrole Nebojša Trbović, koji je napustio policiju. On je potvrdio sve informacije o povezanosti vođa navijača Partizana Veljka Belivuka i Aleksandra Stankovića, koji je ubijen pre skoro pet godina, sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićevim zvanim Vučko koje je Insajder objavio u više tekstova, priloga i emisija poslednjih godina. Nije poznato da li je Vučković saslušavan u konkretnom predmetu.

Ko je Veljko Belivuk?

Pažnju javnosti Belivuk je prvi put privukao 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja.

U krivičnoj prijavi koju je policija podnela protiv Belivuka, navodilo se da su okrivljeni najpre verbalno napali Vazuru dok je dolazio na posao, da bi zatim usledila tuča. Vazura je uspeo da pobegne. Napadači su brutalno pretukli člana obezbeđenja i vozača, a sve je zabeleženo sigurnosnim kamerama.

Na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu, Belivuk je priznao da je učestvovao u incidentu. Sa tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Belivuku se zatim sudilo i za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića krajem januara 2017. ali je, usled nedostatka dokaza, oslobođen. Insajder je otkrio da mu policija nikada nije veštačila jedan telefon, uprkos zahtevu tužilaštva I suda.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article