Privremena kovid bolnica na Novosadskom sajmu počela sa radom, smešteno 14 pacijenata

Prijem pacijenata u privremenu kovid bolnicu na Novosadskom sajmu počeo je sinoć, a trenutno je tamo smešteno 14 obolelih.

Novosadski sajam pretvoren je u privremenu bolnicu za pozitivne na koronavirus Foto: Insajder
Novosadski sajam pretvoren je u privremenu bolnicu za pozitivne na koronavirus Foto: Insajder

Iz Kliničkog centra Vojvodine, koji upravlja i privremenom bolnicom, saopštili su da se trenutno u ove dve ustanove nalazi 441 pacijent, od čega je 30 s obzirom na težinu kliničke slike smešteno na mehaničku ventilaciju.

Kako se navodi u saopštenju, na Novosadskom sajmu smešteni su lakši pacijenti, dok se oboleli sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom upućuju u KC Vojvodine.

Dodaju da je u VMC u Petrovaradinu smešteno još 26 pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje epidemiološku situaciju u pokrajini ocenjuju kao vanrednu, sa mogućom tendencijom stabilizacije na visokim nivoima u narednom periodu.

"Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.275 novih slučajeva. U svim opštinama registruje se visoki nivoi obolevanja sa tendencijom stabilizacije. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 397. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici", navodi se u saopštenju Instituta.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 35.311, a prema oceni Instituta taj broj je daleko veći.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 10.754, potom sledi Pančevo sa više od 3.600, Zrenjanin sa više od 2.200, Subotica sa više od 2.000 i potom Kikinda i Bačka Palanka sa više od 1.200 registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut navodi da je zdravstveni sistem i dalje u izuzetno teškoj situaciji i da zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article