Šestomesečni pritvor određen je za trojicu oficira osumnjičenih za pokušaj puča u Boliviji, saopštilo je tužilaštvo.

General Huan Hose Zuniga, bivši komandant vojske, viceadmiral Huan Arnez bivši šef ratne mornarice i Alehandro Irahola, bivši komandant vojne mehanizovane brigade, biće u zatvoru visoke bezbednosti blizu La Paza, glavnog grada zemlje.

Trojica oficira osumnjičenih da su u sredu hteli da svrgnu predsednika Luisa Arsea, optuženi su za oružanu pobunu i terorizam i preti im kazna do 20 godina zatvora, rekao je tužilac.

Ukupno 21 aktivni i penzionisani vojnika i civil su uhapšeni posle neuspelog puča tokom kojeg su trupe tenkovima držale predsedničku palatu više sati pre nego što su se povukle.

General Zuniga je tvrdio da deluje po naređenju predsednika koji je navodno od generala tražio da organizuje nešto što bi povećalo predsednikovu popularnost.

Predsednik Arse je žestoko negirao te tvrdnje.

„Kako neko može da naredi ili planira državni udar protiv samog sebe? Delovao je samostalno“, rekao je predsednik o generalu.

Pokušajem puča Bolivija je ušla u novi period političke turbulencije pored ekonomske krize kroz koju prolazi.

Rivaliteti se javljaju pred predstojeće predsedničke zbore 2025. godine, vlada nelagodnost unutar vojnih institucija uz nezadovoljstvo bgrađana zbog skupoće i nestašica u zemlji čiji resursi gasa i litijuma privlače međunarodno intersovanje.

Originalni tekst