Beta24.02.2024. 23:47

Pritinska opozicija i analitiari: Neprihvatljiv politiki nivo briselskih razgovora o dinaru 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Predstavnici opozicionih stranaka i politiki analitiari na Kosovu saglasni su u tome da se, na politikom nivou, ne treba odazvati pozivu na sastanak o korienju dinara na severu Kosova, na pregovorima pod pokroviteljstvom EU, koji su zakazani za 27. februar.

Evropska unija (EU) je pozvala na ovaj sastanak predstavnike kosovske i srpske strane, sa ciljem, kako su saoptili zvaninici u Briselu, da se pronae reenje za Uredbu Centralne banke Kosova (CBK) za gotovinsko poslovanje, jer je prema miljenju EU uredba o prestanku platnog prometa sa Srbijom, za koju nisu obavljene konsultacije, negativno uticala je na srpsku zajednicu na Kosovu.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiju je kazao da ako ce nivo diskusije biti tehniki, onda bi na sastanku trebalo da uestvuju predstavnici CBK.

Ako se tamo razgovara na politikom nivou i u okviru dijaloga, neprimereno je da idemo i predstavnici naih institucija ne treba da idu. Ako se razgovara na tehnikom i strunom nivou, banka sa bankom, odnosno institucija Kosova, nezavisne i suverene drave, sa drugom institucijom Srbije o pitanju koje se tie graana dve zemlje, onda je to savreno u redu, izjavio je Baraliu za Koha.net.

Profesor politikih nauka Basri Muja je ocenio da Kosovo ne bi trebalo da dozvoli da se njegova unutranja pitanja reavaju u pregovorima sa Srbijom.

Mislim da Kosovo ne treba da se pojavljuje na ovom sastanku sa viim predstavnicima koji su zadueni za dijalog. Ovde mislim pre svega na zamenika premijera (Besnika) Bisljimija, jer Kosovo ne treba da dozvoli da svako unutranje pitanje postane tema za Brisel, naglasio je Muja.

U Vladi Kosova su i danas potvrdili da nema promene stava, i da na ovom sastanku u Briselu nece uestvovati glavni pregovara niti lanovi pregovarakog tima.

Kako je saopteno, naknadno e biti objavljeno ko ce predstavljati Kosovo na tom sastanku.

Iz Centralne banke Kosova nije odgovoreno na pitanje Koha.net hoe li guverner Ahmet Ismailji biti meu uesnicima sastanka.

I poslanici opozicionih partija kategoriki su izjavili da kosovske vlasti ne treba da se odazovu pozivu Brisela, da na politikom nivou uestvuju na sastanku 27. februara.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selminaj je izjavio da Vlada ne bi trebalo da dozvoli da se o unutranjim pitanjima Kosova razgovara u Briselu.

Apsolutno nema potrebe da idu i razgovaraju o ovom pitanju. Pitanje upotrebe valuta je u potpunosti unutranje pitanje Republike Kosovo, a ovo pitanje je takoe odreeno ustavnim mandatom naih ustavnih institucija. Problem je to ova ili ona Vlada, nain na koji donose odluke, gde nas alju nekad u Brisel, a nekad u Savet bezbednosti, problem je u njima. O tome se ovako ne razgovara, to nije pristup koji treba slediti u procesu dijaloga sa Srbijom, rekao je Selmanaj.

I poslanica Alijanse za buducnost Kosova Time Kadrijaj je ocenila da razgovori sa Srbijom o dinaru tete suverenitetu i integritetu Kosova.

Ovo teti Kosovu i kosovskom subjektivitetu u meunarodnoj areni. I sad vidite, umesto da vode dijalog za konaan sporazum koji potuje suverenitet, integritet i potuje Ustav Republike Kosovo, oni su dijalog o pitanju dinara okrenuli isto kao i scenario ove Vlade za registarske tablice, naglasila je ona.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst