Prištinska Koha: Povučen nalog za hapšenje Milana Radoičića

Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića, prethodno osumnjičenog da je kao deo organizovane kriminalne grupe povezan s ubistvom lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija pravda” Olivera Ivanovića, prenosi prištinska Koha.

Milan Radoičić Foto: Srđan Ilić
Milan Radoičić Foto: Srđan Ilić

Portal Koha.net piše da je odluka doneta 23. februara ove godine, a da je nalog za hapšenje izdat 14. avgusta 2020.

Sud je dalje objavio da je, nakon razmatranja i analize zahteva specijalnog Tužilaštva, utvrdio da je zahtev opravdan, osnovan i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

Poternica za krivično delo „učešće ili organizaciju organizovane kriminalne grupe” za Radoičićem raspisana je godinu i po dana nakon ubistva Olivera Ivanovića, a obuhvatala je optužbe za organizovani kriminal i druga teška krivična dela.

Radoičić nije zvanično optužen, jer prema kosovskim zakonima ne može da bude optužen ako je nedostupan pravosudnim institucijama. On se u optužnici spominje kao vođa kriminalne grupe.

Ko je Milan Radoičić

Ime Milana Radoičića u javnosti počinje da se pominje tek nakon ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića u januaru 2018.

Malo ko je tada pridavao značaj izjavi tadašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koji je mesec dana pre ubistva Ivanovića rekao da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“, među kojima je i Radoičić.

Novinari Insajdera pokušali su u više navrata pokušali da dobiju odgovor od predstavnika vlasti u Srbiji o tome kakva je Radoičićeva uloga na Kosovu.

Povodom vesti o ukidanju poternice za Milanom Radoičićem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na beogradskom aerodromu da se u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića dve godine plasiraju laži.

„Dve godine i više slušate svakog dana kako je Milan Radoičić ubica, izvršilac, a Vučić nalogodavac, to je u podkontekstu“, ocenio je.

On je rekao da Srbija nastavlja istragu o tome ubistvu i ponovio da je Radoičić prihvatio poligraf.

„Pao je na nekim drugim temama, tako da znate da nije mogao da prevari, ali je prošao na pitanjima o ubistvu Olivera Ivanovića“, rekao je predsednik Srbije.

Tadašnji ministar policije i član predsedništva SNS-a Nebojša Stefanovića tvrdio je da ne zna o kojem je reč, dok njegovu ulogu nije mogao da objasni ni tadašnji direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić.

Radoičić se pre ubistva Ivanovića pojavljivao na skupovima Srpske liste, jedine političke opcije koju podržava zvanični Beograd, a tek nakon ubistva zvanično postaje njen potpredsednik.

Iz severne Mitrovice prelazi u centralnu Srbiju nakon što je kosovska policija pokušala da ga uhapsi u okviru istrage u novembru 2018. godine, ali ga nije zatekla stanu. Radoičić se posle te akcije oglasio u medijima tvrdeći da nije odgovran za ubistvo Ivanovića i da specijalne snage kosovske policije ROSU nisu došle da ga uhapse.

Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao i da je prošao poligraf, ne navodeći gde.

Istu tvrdnju izneli su potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić koji su na osnovu poligrafa tvrdili da Radoičić nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

Radoičić je, inače, saradnik i biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića. Insajder se poslovima Zvonka Veselinovića i njegovom ulogoma na barikadama koje su predstavljene kao odbrana srpskog interesa na Kosovu 2011. prvi put bavio u serijalu „Patriotska pljačka”.

Sudilo im se za različita krivična dela, ali nikada nisu osuđeni.

Poslednjih godina se bave biznisom u centralnoj Srbiji, a prema istraživanju Insajdera njihove firme angažovane su na nekim od najvećih poslova koje finasira država.

Paralelno se u Prištini odvija suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića. Optužnica je izmenjena čak tri puta, ali sa malim suštinskim izmenama.

Optužnicom je između ostalog obuhvaćeno nekoliko pripadnika kosovske policije sektora sever, dok je komandant tog sektora Željko Bojić i dalje u bekstvu.

Iako su označeni kao vođe organizovane kriminalne grupe, za koju tužilaštvo u Prištini navodi da je odgovorna za ubistvo Olivera Ivanovića, optužnicom nisu obuhvaćeni Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Prema kosovskim zakonima nije moguće suđenje u odsustvu.

O događajima koji su prethodili ubistvu Olivera Ivanovića, o tome kome je i zašto smetao, međusobnim optužbama Beograda i Prištine, detaljima optužnice Prištine novinari Insajdera bavili su se u emisiji (Ne)savršen zločin.

Izvor: Beta, Koha, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article