Prirodni rezervat Obedska bara, koji je pod zaštitom države od 1995. godine, nalazi se pred potpunim uništenjem, upozoravaju stručnjaci.

Prema rečima meštana iz okoline, Bara dramatično ostaje bez šume, budući da se drveće godinama unazad nemilice seče. Kamioni izvlače ogromne trupce, a šuma Majevica na ulazu u selo Obrež je gotovo potpuno posečena. Prostori u kojima je drveće posečeno ograđeni su žičanom ogradom, pri čemu meštani tvrde da je to urađeno za lovce.

Imajući u vidu da je bivša šuma Majevica tik uz Obedsku baru i pored samog vikend-naselja u Obrežu, redovna pucnjava u ovim prostorima uznemirava sav ovdašnji živi svet.

Osim toga snižava se nivo vode i to ubrzano, što dodatno ugrožava floru i faunu na ovom prostoru. Iako je Obedska bara kanalima spojena s rekom Savom na obe strane njenog basena, intenzivno kopanje peska na poljima u Ašanji, koje se praktikuje godinama unazad „vuče” vodu iz Bare.

Prilazni putevi ovom dragulju prirode su uništeni, tako da nije moguć pristup rezervatu. Kamioni koji ovim putevima danonoćno voze pesak na gradilišta izrovali su saobraćajnicu od Šimanovaca, preko Ašanje, do Obedske bare, a sada je u toku prevoženje peska od Ašanje, preko Obreža, do Pećinaca. Tuda više ne mogu da voze ni biciklisti ni automobili.

Iako su nadležni iz „Puteva Srbije” najavljivali da će popraviti put Šimanovci–Ašanja, kao najlošiji u opštini Pećinci, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. Lokalna samouprava u ovoj sremskoj opštini za sad ne preuduzima ništa da bi se nemali problem rešio.

Nevoljama ovde nije kraj. Naime, več duže vreme se govori o neophodnosti odsumporavanja Termoelektrane „Nikola Tesla A i B”, koje su vazdušnom linijom udaljene desetak kilometara. Smrad i dim koji potiču iz ove TE, takođe narušavaju prirodnu ravnotežu rezervata, ali loše utiču i na ljude, voće, povrće, kao i na kvalitet pčelinjeg meda.

I od projekta odsumporavanja nije bilo ništa, a Obedska bara, nekada omiljeno izletište Vojvođana neumitno propada.

Vučić predaje Arapima netaknutu prirodu Srbije i pravi igralište za najbogatije Evropljane

Original Article