Leto, kao jedno od omiljenijih godišnjih doba, donosi priliku za uživanje na suncu, moru, bazenu ili u prirodi. Ipak, dok uživamo u letnjim mesecima, važno je da znamo da sunčevi zraci mogu biti opasni za našu kožu. Zaštita kože tokom leta nije samo pitanje estetike, već i zdravlja, jer preterano izlaganje suncu može dovesti do opekotina, preuranjenog starenja kože, pa čak i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ipak, doktorka Ivana Minić iz MediGroup sistema ističe da dermoskopija, kao savremena dijagnostička metoda, značajno pomaže u ranom otkrivanju različitih bolesti na koži, kao i u razlikovanju malignih od benignih promena.

Ova metoda se, takođe, sve više koristi u dijagnostici različitih kožnih lezija i dermatoza, posebno u slučajevima zapaljenskih oboljenja. Osim toga, dermoskopija je ključna za identifikaciju problema sa kosom i kožom prekrivenom dlakama, kao i za dijagnostiku oboljenja noktiju.

Kako izgleda dermoskopski pregled?

Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava detaljan pregled površinskih promena na koži, naročito mladeža i pigmentnih promena. Pregled se obavlja dermoskopom, aparatom koji poput mikroskopa nekoliko puta uveličava promenu na koži, pružajući bolji uvid u strukturu, ivice, boju, raspored pigmentacije i krvne sudove promene.

„Metoda je jednostavna, potpuno bezbolna, ne zahteva posebnu pripremu i ne izaziva nikakve komplikacije. Tokom kliničkog pregleda svih mladeža i promena, dermatolog određuje koji mladeži su najviše sumnjivi ili atipični, te ih posmatra dermoskopom. Ovaj ručni instrument sa optičkim sočivom i izvorom svetlosti, prislanja se na kožu, omogućavajući dermatologu da vidi promenu kao pod lupom. Ovo detaljno sagledavanje omogućava prepoznavanje nepravilnosti promene, atipičnih ivica, različitih nijansi pigmentacije, izdizanja iznad površine kože i pojačanog vaskularnog crteža“, ističe dr Minić.

Svi detalji dobijeni dermoskopskim pregledom značajno pomažu dermatologu da odluči da li je potrebna biopsija ili hirurško uklanjanje promene u celosti. Zato je dermoskopija, kojom je moguće prepoznati gotovo sve promene na koži, ključni alat u ranoj dijagnostici kožnih maligniteta, posebno melanoma, čime se povećava šansa za uspešno lečenje.

Šta je Fotofinder i kako se koristi?

U MediGroup Derma Care centru dermatološki pregled se može obaviti i na Fotofinder dermatoskopu visoke rezolucije koji memoriše svaku, pa i najmanju promenu na koži. Za razliku od drugih dermatoskopa, koristi veštačku inteligenciju zasnovanu na bazi ogromnog broja ranije dijagnostikovanih sličnih promena i daje smernice lekaru koji će sa najvećim stepenom sigurnosti moći da se izjasni o prirodi analizirane promene. Fotofinder pri dermoskopskom pregledu daje odgovor na dva najvažnija pitanja: da li postoji nova promena na koži i da li se ranije detektovana lezija izmenila u bilo kom smislu. Tako se može detektovati rani melanom, ali i drugi karcinomi kože u najranijoj razvojnoj fazi, pa uklanjanje takvih promena predstavlja i definitivno izlečenje pacijenta.

Fotofinder je bezbedan za sve uzraste i može se raditi tokom čitave godine, bez potrebe za posebne pripreme pacijenta. Ovaj pregled se preporučuje svakoj osobi, jer se samo na ovaj način može objektivno pratiti evolucija broja i izgleda pojedinačnih promena na koži.

Kako zaštiti kožu tokom leta?

Kada je reč o zaštiti kože tokom leta, važno je pridržavati se nekoliko pravila odgovornog ponašanja na suncu.

„Izlaganje suncu između 10 i 17 časova nosi visok rizik, stoga preporučujemo adekvatnu fotoprotekciju, uključujući nošenje zaštitne odeće, krema sa zaštitnim faktorom, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara. Kreme treba nanositi u odgovarajućim količinama i obnavljati na svaka dva sata. Izbor zaštitnog faktora zavisi od fototipa kože, kao i od aktivnosti. Vodootporne kreme su poželjne za korišćenje na plaži, dok su druge kreme pogodnije za aktivnosti na otvorenom ili šetnje”, naglašava dr Minić i dodaje da dugotrajno izlaganje suncu može rezultirati nastankom pigmentnih promena i mladeža.

Pre nego što započnete sezonu sunčanja i aktivnosti na suncu doktorka savetuju da obavezno pregledate stanje svoje kože i mladeža i budete sigurni da je vaša koža zdrava i spremna za letnji odmor i uživanje na suncu. Pored toga, preventivni pregled može pomoći u identifikaciji potencijalno opasnih promena, omogućavajući pravovremene mere zaštite i lečenja. Preventivne dermoskopske preglede možete obaviti u MediGroup sistemu, a za više informacija posetite vebsajt. Zakažite svoj pregled već danas i bezbrižno uživajte u letnjim danima koji su pred nama.

Post Views: 11

Originalni tekst