Trag fondacija ove godine sedamnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj ove nagrade je da istakne kompanije, mala i srednja preduzeća, građane i građanke, koje su podsticale pozitivne promene u društvu kroz različite filantropske inicijative tokom 2023. godine.

Prošle godine VIRTUS nagradu za mlade filantrope dobio je Đorđe Tomić, izviđač i bejzbol reprezentativac iz Veternika, koji od malih nogu u svojoj zajednici čini velika dela. Đorđe tokom cele godine svoje komšije odvozi na lekarske preglede, dostavlja im hranu, koordinira prikupljanje odeće, organizuje akcije krečenja i drži dodatne časove matematike i istorije onima kojima su potrebni. Kao iskusni izviđač organizuje kampove i sa najmlađima deli znanja o ekologiji i snalaženju u prirodi. U isto vreme, pomaže rad Udruženja osoba sa invaliditetom „Iz drugog ugla“ iz Veternika.

„Svaki naš doprinos je značajan i može da napravi razliku. Uživam u deljenju svojih znanja sa drugima, ali takođe volim da učim i nove stvari kako bih maksimalno doprineo. Organizujem kreativne i sportske radionice sa ciljem da svi budemo jednaki i družimo se, a glavna nagrada koju dobijam jeste osmeh i zadovoljstvo članova udruženja nakon toga. Planiramo mnogo novih aktivnosti i želimo da pokrenemo zajednicu kako bismo svi zajedno mogli što više da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija“, izjavio je Đorđe Tomić.

Đorđe volontira najmanje osam sati dnevno, a u svoj filantropski rad ulaže sopstvene resurse – novac, znanje i dobru volju. On se neprestano usavršava i uči novim zanatima, kako bi članovima svoje zajednice pomogao još više. Trudi se da proširi tim, jer su potrebe Udruženja „Iz drugog ugla“ sve veće. Kako puno vremena posvećuje humanitarnom radu, u svoje filantropske aktivnosti je uključio i svoje drugare. Tako provode više vremena zajedno, a ujedno zajedno imaju i mogućnost da učine dobra dela.

U okviru Udruženja „Iz drugog ugla“ deluje i udruženje „Mladi iz drugog ugla“, koje posebnu pažnju posvećuje problemima sa kojima se suočavaju mladi ljudi. Krajem prošle godine, okupili su se u razgovoru o njihovim emocijama, problemima i metodama rešavanja na tribini pod nazivom „Šta tvoje emocije govore?“.

Aktivnosti koje Đorđe realizuje su prepoznate i vrednovane u njegovoj zajednici, te je prošle godine dobio još jedno priznanje – Povelju „Maslačak“ za dobročinstvo prema deci, od organizacije “Prijatelji dece Srbije”.

Za naredni period ima mnogo planova: organizovanje humanitarnih koncerata, sportskih turnira, ali i rekreativnih međunarodnih kampova, čemu se članovi udruženja veoma raduju. Đorđe se nada da će, kao i uvek do sada, uz podršku humanih ljudi uspeti da realizuje sve aktivnosti, jer veruje da je zajedničkim delovanjem moguće izgraditi lepšu budućnost.

Konkurs za 17. VIRTUS nagradu je otvoren do 9. februara 2024. godine, a više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

Post Views: 11

Originalni tekst